Съветът за сигурност на ООН днес прие с единодушие резолюция, значително засилваща санкциите срещу Северна Корея, в отговор на извършените от Пхенян нови ракетни изпитания, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Резолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Това може да доведе до съкращаване с една трета на годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 милиарда долара.

В текста на проекторезолюцията се забранява на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой. Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите. Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програма на Пхенян.

САЩ са изготвили първоначалния текст и са преговаряли по него с Китай в продължение на няколко седмици, отбелязва Асошиейтед прес.

В резолюцията се призовава за възобновяване на "шестстранните преговори" - международния форум за денуклеаризация на Корейския полуостров, с участието на двете Кореи, Китай, САЩ, Русия и Япония, предаде ДПА.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви след гласуването, че новата резолюция "позволява да се изпрати силно послание на севернокорейския режим". "Не трябва да се заблуждаваме, че сме решили проблема. Ни най-малко. Севернокорейската заплаха продължава да тегне върху нас и бързо става все по-голяма", добави Хейли, цитирана от Ройтерс. "Необходими са още действия. Съединените щати предприемат и ще продължат да предприемат предпазливи отбранителни мерки, за да защитят себе си и своите съюзници", изтъкна тя, добавяйки, че Вашингтон ще продължи съвместните годишни военни учения с Южна Корея. По думите на Хейли новите санкции ще засегнат една трета от икономиката на Северна Корея и ще станат най-строгите мерки, налагани напоследък.

Китайският посланик в ООН Лю Цзеи изтъкна след гласуването, че единодушното одобряване на резолюцията е показало "единството на позициите на страните по света по въпроса за постигане на мир на Корейския полуостров", предаде ТАСС. В същото време представителят на Пекин изтъкна, че разполагането в Южна Корея на американските системи за противоракетна отбрана ТААД /THAAD/ не помага за стабилността региона. "Разполагането на ТААД няма да доведе до решаване на севернокорейския проблем и няма да спре ракетните и ядрените изпитания на КНДР", заяви китайският дипломат.

За уреждането на кризата около КНДР са необходими нестандартни подходи, изолацията и натискът трябва да отстъпят място на диалога и преговорите заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства новите санкции срещу Северна Корея, които според него ще имат "много голямо финансово въздействие", предаде Асошиейтед прес.

"Съветът за сигурност на ООН току-що одобри с 15 гласа "за" и нито един "против" санкции срещу Северна Корея. Китай и Русия гласуваха с нас.

Много голямо финансово въздействие", написа в Туитър Тръмп, който прекарва 17-дневната си ваканция в частния си голф клуб в щата Ню Джърси.