Microsoft и Spotify обединяват сили, за да могат собствениците на конзолата Xbox One да стриймват музика, докато играят видео игри.

Двете компании обявиха, че играчите вече могат да слушат песни чрез стрийминг услугата Spotify директно от конзолата Xbox One, предава CNN.

В публикация в блога на компанията Микаел Ериксон, продуктов директор в Spotify, посочва, че новата услуга идва след множество молби от страна на потребителите на Xbox, които искат да създават геймърски плейлисти с музика.

Потребителите на Spotify с безплатни акаунти и тези с Premium такива могат да свалят приложението на Spotify от онлайн магазина на Xbox One и да контролират музиката чрез други устройства, с цел да няма прекъсвания, докато играят дадена игра.

Така Spotify се присъединява към приложенията на други компании, които вече са налични в онлайн магазина на конзолата на Microsoft. Сред тях са приложенията на Netflix, Hulu, HBO Now, Pandora и др.

Според анализатора Рич Грийнфийлд от BTIG Research, ходът е част от желанието на Spotify да засили ролята на видео съдържанието в своя бизнес модел.

„Spotify няма да е само за музика. Компанията харчи значително и фокусира усилия върху видеото”, казва анализаторът.

Действително през последните няколко години компанията разработи няколко собствени видео серии, които могат да бъдат гледани чрез стрийминг платформата.

Новата сделка има важна роля и за Microsoft.

“Microsoft иска да прекарвате повече време с вашия Xbox. Става дума да ви държат в тяхната екосистема”, казва Грийнфийлд.

През май тази година Microsoft обявиха партньорство със Spotify, като услугата стана достъпна за потребителите на Windows 10 чрез онлайн магазина на компанията.