От Министерството на финансите на САЩ са санкционирали капитана на мексиканския национален отбор по футбол Рафаел Маркес, който е един от най-популярните футболисти в страната, за това, че е служел за параван на наркотрафикант.

Бившият защитник на Барселона е сред общо 21 души, посочени от Службата по контрол над чуждестранните активи към Министерството на финансите, заради връзки с предполагаемия наркотрафикант Раул Флорез Ернандез и неговата престъпна организация.

Според Министерството на финансите Маркес, който е играл за Мексико на четири световни първенства, поддържа дългогодишни отношения с Флорез Ернандез, срещу когото в САЩ бяха повдигнати обвинения за трафик на кокаин през миналия март, и е притежавал активи от името на наркокартела, за който той работи.

Това е първият случай, в който водещ мексикански спортист е посочен от щатските власти като обвързан с наркотрафиканти.

От прокуратурата на САЩ обявиха, че Маркез доброволно се е явил за разпит в службата вчера. Тя работи заедно с властите в САЩ по случая, като в момента тече разследване, пише WSJ.

Маркес е отрекъл да има каквито и да било отношения с наркотрафиканти.

“Категорично отричам това,” заяви Маркес на пресконференция. “Това е най-трудният период в живота ми, но аз ще работя, за да изчистя името си.”

Щатските власти са открили девет компании, свързани с трафикантите и с Маркес, като сред тях е и благотворителната организация на футболиста Fútbol y Corazón (Футбол и сърце). Фондацията е основана през 2005 г., за да подкрепя спорта и образователните ценности сред децата от бедни семейства в мексиканските щати Халиско и Мичоакан.

Фондацията има 22 млн. песо приходи (1.2 млн. долара) през 2014 г. Ръководителят й също е сред посочените от Министерството на финансите на САЩ.

Санкциите са удар по имиджа на мексиканския футбол. Те също така са признак за това колко дълбоко вкоренен в мексиканското общество е трафикът на наркотици - от политическата сфера през културата до спорта, казват анализатори. Мексиканския певец Хулио Сезар Алварез, известен като Хулион, също бе санкциониран в сряда за това, че е действал като параван за Флорез.

“Наркотрафикът засяга всичко в Мексико. Ударът по репутацията на Маркес и тази на мексиканския футбол ще бъде огромен,” казва експертът по сигурността Едуардо Гереро.

Съгласно наложените санкции, се замразяват активите в САЩ на всички посочени хора и компании и се забранява на американските граждни да правят бизнес с тях. 38-годишният Маркес също така е лишен от своята щатска виза, което означава, че той вече не може да пътува до САЩ, за да участва в мачове с мексиканския национален отбор. Санкциите обаче не означават непременно, че срещу него ще има наказателно преследване.

Някои мексиканци отказват да повярват на новината за своя идол.

Преди време Маркес бе титуляр в Барселона, където спечели четири титли и множество купи, като стана първия мексиканец, печелил Шампионската лига. След това той игра за Ню Йорк Ред Булс, преди да се завърне в Мексико.

Според адвокат Хосе Антонио Нюман, който специализира в сферата на прането на пари, властите почти нямат контрол над парите, повече от тях в брой, които фондациите получават от дарители. “Човек лесно може да изпере пари, като изкуствено завиши приходите и разходите си,” казва Нюман.

Близо 96% от паричните трансакциите в Мексико са в брой, според мексиканската организацият Imco.

Флорез Ернандес поддържа връзки с ръководителите на картела Синалоа и с New Generation Jalisco Cartel - двата основни наркокартела, които развиват дейност в Мексико.

Той е трафикант на средно ниво от 80-те години на миналия век, като работи за различни групировки, според Майк Виджил, бивш служител на Американската служба за борба с наркотиците.

“Наркотрафиканците имат афинитет към футболните отбори,” казва той. “Виждали сме подобни случаи в Мексико и Колумбия и преди това. Те са много големи фенове на спорта, а техният любим спорт е футболът.”

Според Едуардо Гереро, спрямо Маркес вероятно е оказан натиск да сътрудничи на наркокартелите. Маркес е роден в Самора, Мичоакан - регион, в който има сериозно присъствие на наркокартели в последните години.

Norteño (северняшка) музиката, която Хулио Сезар Алварез изпълнява, е особено популярна сред престъпните групировки.

От службата на президента на Мексико Енрике Пеня Нието пък изтриха снимка от профила на президента в Instagram, на която той е с Алварез.