Джордж Йънг е един от най-известните наркотрафиканти в САЩ. Той бе обезсмъртен във филма "Дрога" с участието на Джони Деп в главната роля.

През 1974 г. обаче Йънг е относително дребен пласьор на наркотици, който току що е осъден да излежи 4-годишна присъда във федералния затвор в Данбъри, Кънектикът, след като е заловен в Чикаго с кола с багажник, пълен с марихуана.

Според Йънг в този затвор било спокойно, но той също така бил място, където човек може да научи всичко, което иска, за каквато и да била незаконна дейност. "Това на практика си беше училище", споделя той пред PBS Frontline.

По това време престъплението на Йънг е относително малко, а присъдата му относително къса. Решението на властите обаче да сложат Йънг в килия с Карлос Ледер, млад американец от клумбийски произход, който излежава присъда за кражба на коли, променя трафика на наркотици в САЩ завинаги.

"Той търсеше начин да транспортира кокаин от Колумбия и хора, които да го продават в САЩ. Тук се появих аз," казва Йънг пред PBS. "Това бе като брак в рая или впоследствие, както се оказа, в ада."

"Йънг знаел как да внася нелегално наркотици със самолет, а Ледер имал връзки в Колумбия," пише Том Уейнрайт, бивш кореспондент на Economist в Мексико сити в книгата си "Наркономика." По онова време кокаинът бил относително слабо употребяван наркотик в САЩ, пише Уейнрайт.

Когато обаче Ледер и Йънг са освободени от затвора през 1976 г., те се заемат да променят това завинаги."

След като излизат от затвора, Ледер праща на Йънг телеграма в дома на родителите му в Масачузетс, в която му казва да намери две жени и да ги изпрати в Антигуа с куфари Samsonite.

"Те не бяха особено в час с това, което се случва и аз им казах, че ще пренасят кокаин. По онова време не много хора в Масачузетс знаеха какво, по дяволите, е това кокаин," спомня си Йънг.

Жените се връщат в Бостън, без да бъдат заловени, зявявайки на Йънг, че толкова много им е харесало, че на следващия ден заминават пак.

"Те отлитат пак и пак успяват да се върнат безпроблемно," казва Йънг. "Това бе началото на трафика на кокаин за мен и за Карлос."

На следващия етап от техния бизнес двамата се срещат в Канада и намират пилот с връзки на Бахамските острови.

"Това бе първият път, в който показахме на колумбийците, че можеш да вземеш големи количества кокаин, да го спуснеш в САЩ по въздух и че там има голям пазар за него," казва Йънг, твърдейки че генерирал милиони долари приходи само за няколко дни.

"След година-две те внасяли наркотика с тонове, свързвайки се с картела Меделин на Пабло Ескобар в Колумбия. Кокаинът влизал в САЩ през малък остров на Бахамите, който използвали като база," пише Уейнрайт.

Ескобар е начело на една от най-големите престъпни империи, които светът някога бил виждал. В пика си през 80-те години неговият картел доставял 80% от кокаина по света, вкарвайки 15 тона от наркотика в САЩ всеки ден. Смята се, че Ескобар генерирал по 420 млн. долара приходи на седмица.

Йънг и Ледер влизат все по-навътре в търговията с кокаин, но в крайна сметка пътищата им се разделят. По думите на Йънг, Ледер станал по-нестабилен.

"Той не бе луд, но се държеше налудничаво. Той обичаше Джон Ленън и Адолф Хитлер едновременно. Това трябваше да е знак за мен," казва Йънг в интервю за High Times.

След като е принуден да се откаже от партньорството си с Ледер, Йънг започва да работи в по-тясно сътрудничество директно с Ескобар, пренасяйки наркотиците на север. Йънг дори посещава Ескобар в Колумбия, където американецът става свидетел на това как шефът на картела Меделин езкекутира негов подчинен, за когото казва, че го бил предал. След това Ескобар се обръща към Йънг и го пита какво иска за вечеря.

Йънг, чието състояние достига 100 млн. долара, благодарение на трафика на наркотици, в крайна сметка е арестуван отново във Флорида. Докато е в затвора, той получава предложение от властите да свидетелства срещу Ледер.

Той първоначално отказва, но впоследствия става ясно, че Ледер е написал писмо до вицепрезидента Джордж Х. У. Буш, в което предлага да сътрудничи на властите срещу трафикантите, с които той и Йънг били работили. Така Йънг се съгласява да свидетелства, след като получава разрешението на Ескобар да го направи.

Йънг бе освободен от затвора в средата на 2014 г., след като излежа 20-годишна присъда. Той е един от най-известните наркотрафиканти в САЩ, като името му е почти синоним на кокаин. Според Йънг обаче той дължи тази репутация на Ледер.

На въпрос на High Times дали е щял да започне да се занимава с кокаин, ако не бил срещнал Ледер в затвора в Данбъри, Йънг отговаря: "Никога. Това никога нямаше да се случи."