На 2-ри декември, 1993 година Пабло Ескобар се опитва да избяга от своето скривалище в Меделин, минавайки по покрива на съседна сграда. Вместо това най-богатият наркобарон, който светът някога е виждал, е покосен от огнестрелно оръжие. Снимката, запечатала онзи момент, е добре известна – тя показва окървеното тяло на Ескобар, простряно върху керемидите, и група колумбийски войници, застанали около него.

Официалната версия е, че именно тези войници – част от специалната група за издирване (Bloque de Búsqueda), на която е поверено залавянето на Ескобар, са отговорни за смъртта на престъпния бос. Но свидетелства на приближени до Ескобар, както и на членове на неговото семейство оспорват тази версия, пише Business Insider в свой материал по темата. Изданието се връща отново към онези събития и припомня основните хипотези за смъртта на водач на наркокартела Меделин.

Bloque de Búsqueda

През 1989 година тогавашният президент на Колумбия Виргилио Барко сформира Bloque de Búsqueda, чиято задача е да се справи с Ескобар и водения от него картел. Първите сблъсъци с наркомрежата в Меделин оставят полицейския отряд отслабен и зашеметен, но с времето Bloque de Búsqueda се превръща в закоравяла група за борба с престъпността, която преследва Ескобар и неговите сподвижници.


След като огнестрелните изстрели утихват, полковник Уго Мартинез – водачът на отряда, чува по радиото виковете „Да живее Колумбия!“ на един от войниците. „Току що убихме Пабло Ескобар!“ допълва войникът.

Los Pepes

През януари, 1993 г., на сцената излиза нов участник, който се вкллючва в преследването на Пабло Ескобар, обяснява авторът на книгата Killing Pablo Марк Боудън. Известната като Los Pepes група е сформирана от противници на Ескобар, паравоенни и други, презирани от боса на картела Меделин. Тази група не се свени да използва същите методи, с които си служи и Ескобар.

Няколко месеца по-рано Ескобар екзекутира двама от своите лейтенанти, след което ръководеният от него картел се разпада на воюващи помежду си фракции. Според журналистката Алма Гилермоприето, която разговаря с бивш член на Los Pepes, групата е било ръководена от бивши членове на картела, търсещи отмъщение. Според документи на американската агенция за борба с наркотиците, цитирани в книгата на Боудън, Los Pepes вероятно са получавали финансиране и от съперничещият си с Ескобар картел Кали. В документите се казва още, че групата вероятно е плучавала сведения от колумбийската полиция, а също и, че в страната са оперирали агенти на американското разузнаване (твърденията са недоказани).


Los Pepes започва изпълнена с насилие кампания срещу Ескобар. Групата удря нископоставени ръководители на картела Меделин, държавни служители свързани с Ескобар, както и адвокатите на наркобоса. Ескобар отговаря с взривяване на бомби в жилищни квартали, в отговор на което, Los Pepes разрушава редица имоти, негова собственост.

По думите на Диего Фернандо Мурильо – известен още като дон Берна, Los Pepes са придружавали Bloque de Búsqueda по време на атаката срещу къщата, където се укрива Ескобар на 2-ри декември. Мурильо, който е централна фигура в Los Pepes, твърди, че изстрелът, причинил смъртта на Ескобар, е бил произведен от неговия брат Рудолфо.

Паравоенният лидер Фидел Кастаньо, който е съосновател на Лос Пепес, обаче отрича тази версия. В интервю, проведено през 1994 г., Кастаньо казва, че групата му никога не е провеждала съвместни операции с Bloque de Búsqueda, както и че операцията довела до смъртта на Ескобар, е била изцяло организирана от полицейската група.

Самоубийство

Тезата, че Ескобар сам е отнел живота си се поддържа от членове на семейството на наркобоса, включително неговия син Себастиян Марокин. В книгата си Pablo Escobar: My Father, Марокин разказва, че баща му многократно е заявявал, че би се прострелял в дясното ухо, за да избегне залавяне. В допълнение, личният пистолет на Ескобар е намерен да лежи до тялото на баща му, което още повече затвърждава убеждеието на Марокин, че става въпрос за самоубийство.


Останалите членове на семейството също поддържат тази теория. След ексхумация на останките на наркобарона през 2006 г., семейството излезе с изявление, че дупка в главата на Ескобар потвърждава, че раната е самопричинена.

Според полковник Мартинез обаче изстрел от такова близо разстояние би оставил следи от барут по кожата на Ескобар. Снимките от аутопсията не показват такива следи, споделя Боудън.