„Кралят на кокаина“ е син на беден колумбийски фермер, но по времето, когато е на 35-годишна възраст, е смятан за един от най-богатите хора в света.

Въпреки бедния си произход, Пабло Ескобар е лидер на наркокартела Меделин, отговорен за над 80% от доставките на кокаин в света.

Да се определи богатството на Ескобар наистина е сложна задача, най-вече заради естеството на неговия бизнес, но се смята, че той е притежавал повече от 30 млрд. долара.

Вижте 10 факта за състоянието на наркобоса:

1. В средата на 80-те години на миналия век картелът на Ескобар е реализирал приходи от 420 млн. долара за седмица, което представлява 22 млрд. долара годишно.

2. Ескобар попада в класацията на сп. Forbes, при това седем поредни години – от 1987 до 1993. През 1989 г. той е поставен на седма позиция сред най-богатите хора в света.

3. В края на 80-те години той вече контролира 80% от доставките на кокаин в световен мащаб.

Още: 14 поразяващи факта за кокаина

4. Всеки ден Ескобар е внасял в САЩ по над 15 тона кокаин. Смята се, че голяма част от доставките са осъществявани през краибрежието на Флорида.

5. С други думи, четири на всеки пет американци са смъркали кокаин, доставен от „Ел Патрон“.

6. Фабриката на Ескобар е реализирала загуби от 2.1 млрд. долара месечно, но това е било без значение.

Не пропускайте: Бляскавият живот на едно бившо наркомуле

7. Картелът Меделин е харчел по 2 500 долара на месец за ластици, с които опаковали пачките с банкноти.

8. Докато бягал от властите, Ескобар запалил огън с банкноти на стойност 2 млн. долара, за да стопли дъщеря си.

9. Сред прякорите на Ескобар е и Робин Худ, тъй като той дарявал пари на бедните, строял жилища на бездомните, а също така зоопарк и над 70 футболни игрища.

10. През юни 1991 година Ескобар обявява, че е сключил сделка с правителството и влиза в затвора La Catedral, построен от самия него. Там наркобаронът е определял кой да го охранява и кой да работи. Затворът е може би един от най-луксозните в света, след като разполага с футболно игрище и барбекю.

La Catedral се е намирал в близост до имението на семейството на Ескобар, като се смята, че той продължава да ръководи картела от затвора.

Четете още: Колко струва грам кокаин по света