Alexa Fund на Amazon и китайският гигант Tencent инвестираха общо 300 млн. долара в Essential - новата компания за смартфони на създателя на операционната система Android Анди Рубин, предава The Wall Street Journal.

Това е вторият път, в който Amazon се опитва да навлезе на пазара на смартфони. През 2014 г. бе обявен първият смартфон на Amazon на име Fire, но цялото начинание така и не пожъна очаквания успех и по-скоро се превърна в голям провал за компанията.

Анди Рубин е съосновател на Android, преди да го продаде на Google. Първият смартфон под новия бранд Essential бе представен през май тази година, като бе посочено, че ще се появи на пазара през месец юни.

Това така и не се случи, като Essential не дават допълнителна информация кога по-точно ще пуснат първия си модел, освен това, че той ще се продава чрез платформите на Amazon и Best Buy.

Засега не е ясно защо Tencent и Amazon инвестират в Essential, която изживява тежки времена, като още преди дебюта на първия си продукт компанията бе напусната от няколко ръководни кадри. Най-вероятно вложението на Amazon е с цел техният гласов асистент да се продава с новите смартфони, на които ще бъде предварително инсталиран.

„Essential има пълната визия и опит по отношение на свързаните устройства, които интегрират гласова технология по нови начини“, казват от Amazon пред CNBC.

“Развълнувани сме да видим Alexa част от тази визия, където взаимодействието с технологията е лесно, полезно и създава интерфейс, който може да послужи на останалите да надграждат иновации на база на него. Гледаме напред какво ще излезе от тази колаборация“, добавят от компанията.

Tencent засега не са отговорили на молбата за коментар по темата.

С този ход Amazon навлиза на пазар, който вече отдавна има своите лидери, в лицето на Apple и Samsung. С тяхната конкуренция не могат да се справят дори утвърдени брандове, като LG, HTC и Lenovo.

Първият смартфон на Essential, който ще носи името на компанията, ще се предлага на цена от 699 долара.

Сред другите инвеститори в компанията са Redpoint, Playground, Access Technology Ventures, VY Capital, Altimeter Capital и Foxconn.