Lángos

Тази класическа храна може да вземете за из път. Дълбоко пържено тесто (бел.ред, като нашите мекици), което се консумира топло и покрито със заквасена сметана и настъргано сирене или с чесново масло (или всичко това).

Те се сервират целогодишно и са много достъпни. Понякога са направени с картоф (krumplis lángos) и понякога се сервират с колбас (kolbász) отгоре.

Kürtőskalács

Тези сладкиши са направени от дълги ленти захарно тесто, увито около конуси, намазани с масло и се пекат върху въглен. Захарта карамелизира, като се образува хрупкава глазура и когато тестото се извади от формата, се освобождава пара.

Преди да се сервират, те обикновено се поръсват с топинги, като канела или смлени орехи. Популярни са по време на коледните празници.

Töltött káposzta

Пълненото зеле е популярно ястие в голяма част от Източна Европа, както и в части от Азия. Унгарският специалитет включва варени зелеви листа, пълнени със свинско месо и говеждо, ориз и домати.

Както при много унгарски ястия, то е щедро ароматизирано с червен пипер. Това ястие обикновено се консумира през зимата и определено си заслужава да се опита.

Gulyás (Гулаш)

Националното ястие на Унгария обикновено се възприема като яхния в повечето части на света, но автентичният gulyás всъщност е бульон, приготвен от парчета говеждо, с лук, червен пипер, домати и черен пипер. Сервира се с пресен бял хляб и нарязана люта чушка.

Това е традиционно селско ястие и първоначално е приготвяно от пастири в чугунени котли на открити огнища. Все още то се приготвя така в някои автентични ресторанти, защото се смята, че това е най-добрият начин за него.

Dobos Torta (Добуш торта)

Тази вкусна торта е популярна в цялата страна и се сервира често при сватби и партита. Състои се от между 5 и 7 деликатни блата, всеки от които се маже с шоколадов крем и се покрива с дебел слой карамелизирана захар.

Страниците на тортата обикновено са покрити с орехови ядки, като лешници, орехи или бадеми. Името и идва от нейния създател - готвача Йозеф С. Добос.

Kolbász (Наденички)

Те са изключително разпространени в Унгария и се предлагат в ястия, сервирани на закуска, обяд и вечеря, слагат се в салати, супи, яхнии. Kolbász е общото наименование на унгарската наденица и се предлага в различни видове - варени, печени, пушени, пържени.

Gyümölcsleves (Студена плодова супа)

Въпреки че може да звучи като нещо, което бихте опитали за десерт, Gyümölcsleves обикновено се сервира като стартер или леко лятно ястие. Най-популярната версия на този освежаващ деликатес е meggyleves, направена от вишни, заквасена сметана и малко захар.

Този вид супа се консумира в Централна и Източна Европа, където плодовете са в изобилие през пролетта и лятото.