Централната банка на Германия успешно върна в страната 674 тона злато на стойност 27.9 млрд. долара, които бяха държани досега в трезори в Ню Йорк и Париж.

От банката обявиха вчера, че са транспортирали и последното кюлче, което е било съхранявано в Централната банка на Франция в Париж, с което е финализирала предсрочно последния етап от придължилата четири години операция, която е била на стойност 7.7 млн. евро.

Процедурата, която е една от най-големите по рода си, се очакваше да бъде завършена през 2020 г. Опасенията, че златото може да попадне в ръцете на Съветския съюз по време на Студената война са били една от причините за това скъпоценният метал да бъде съхраняван в чужбина.

Златото, което се е намирало в Париж, е трябвало да бъде конвертирано във франкове в случай на извънредна ситуация, но сега двете страни използват една и съща валута.

Германската централна банка е съхранявала 674-те тона златни кюлчета във Федералния резерв в Ню Йорк и Централната банка на Франция, но през 2013 г. задейства процедурата по връщането на златото във Франкфурт.

Всичките 53 780 кюлчета, всяко от които тежи по 12.5 кг. и струва 440 000 евро, сега ще бъдат съхранявани в трезори под централата на банката във Франкфурт.

От Централната банка на Германия са отказали да коментират начина, по които е било транспортирано златото от съображения за сигурност.

Германия е един от най-големите притежатели на злато в света. След завършването на операцията малко над 50% от златните й резерви вече се съхраняват във Франкфурт. Останалата част е поделена между САЩ и Великобиртания, като Федералният резерв съхранява 36.6%, а Централната банка на Англия 12.8%.

Федералният резерв на САЩ притежава най-много злато в света. Официалните златни резерви на САЩ възлизат на 8 134 тона, според данни на Световния съвет по златото.

Германия се нарежда на втора позиция с 3 374 тона, от които 1 710 тона се съхраняват във Франкфурт. Великобритания има 310 тона златни резерви, а Европейската централна банка – 505 тона.

Ако Германия изпадне в извънредна икономическа ситуация, златото може да бъде ковертирано в паундове и долари.