В идеалния център на София се краде повече ток, отколкото в ромските гета. Причината е, че собственици на заведения, хотели и хора с други бизнеси в центъра се включват незаконно в мрежата и нанасят по-големи загуби на енергото от ромите в крайните квартали. Това сочат данните на ЧЕЗ, която доставя ток на абонатите в Западна България.

13% от установените кражби на ток са от бизнес клиенти. Това са ресторанти, хотели, фирми и малки предприятия. Реално откраднатото от тях количество ток обаче може да е много по-голямо, защото енергото може да начисли енергия само за три месеца назад, а крадецът да е точил ток от мрежата, без да минава през електромер, и се отчита много по-дълго.

От началото на годината до края на юли 2017 г. са били дотаксувани 22 500 мегаватчаса, установени като откраднати от абонати, съобщиха от ЧЕЗ за „Монитор“. За същия период на миналата година количеството е било 21 400 мегаватчаса.

За първите 7 месеца са извършени 55 257 проверки за кражби на ток и са установени 4381 нарушения. За януари-юли 2016 г. при 34 000 проверки са хванати 3763 кражби на ток. С 14% са се увеличили установените кражби на електроенергия през първото полугодие на тази, в сравнение с миналата година.

Според данните на енергото, 17% от хванатите да манипулират електромерите са рецидивисти, което означава, че всеки пети крадец е залавян за втори или трети път да точи незаконно енергия от мрежата, съобщиха от „ЧЕЗ Разпределение България“. Най-много крадат ток в областите Враца и Ловеч. Те са изпреварили шампиона от 2016 г област Плевен.

В някои жилищни сгради е възможно недобросъвестен потребител да се върже незаконно преди електромера на свой съсед и да товари неговата сметка за ток. Обикновено се избират възрастни или млади хора, които няма да обърнат внимание на скачането на сметката.

От ЧЕЗ обаче уточниха, че в трафопостовете на дружеството има 17 000 балансови електромера, с които се засича къде има посегателства върху мрежата. По тях се отчита подадената към абонатите електроенергия и след това се сравнява с отчетената по уредите на клиентите. При голяма разлика се правият проверки и нарушителите се залавят.

Дори и след увеличението на цената за технологичен разход, по която се дотаксува електроенергия на нарушителите, тя все още не е по-висока от цената, която заплащат коректните потребители. Същевременно срокът на санкцията е без промяна и тя е дотаксуване на електроенергия за 3 месеца назад, независимо че кражбата може да е продължавала много по-дълго.

Затова от енергото настояват санкциите срещу крадците на електроенергия да бъдат завишени.