Как ще реагирате, ако пицата ви бъде доставена от автономен автомобил?

Това ще проверят съвместно Ford Motor Co и Domino's Pizza Inc, които през септември ще стартират тестова програма в американския щат Мичиган, предава Reuters.

Тестът няма да е първият технологичен експеримент за доставка на пица. Потребителите в Нова Зеландия вече станаха свидетели на доставки, осъществявани чрез дронове и самоуправляващи се роботи, като опитите отново бяха на Domino's Pizza.

В публикация в блога на компанията Шериф Маракби, ръководител на автономната и електрическа дивизия на Ford, посочва, че концернът ще работи с множество партньори за развитието на автономни автомобили, „проектирани да подобрят движението на хора и стоки“.

Преди време Ford обявиха, че работят по автономно превозно средство, предназначено за бизнеса със споделено пътуване. Очаква се това возило да се появи на бял свят през 2021 г.

Domino's и Ford ще доставят пица на случайно избрани клиенти. Автономните коли ще бъдат от модела Ford Fusion Hybrid, като първоначално ще бъдат управлявани от реални шофьори.

Клиентите ще имат възможността да проследят доставката чрез GPS, като ще получат съобщение как да вземат пицата си, когато автомобилът пристигне.

Голям брой стартъпи работят върху автономни технологии за доставка на какво ли не – от хранителни продукти до медикаменти. Голяма част от тези стартиращи компании са подкрепени от фондове за рискови инвестиции.

В битката за пробив на фронта за автономни доставки участват и големи играчи, като Amazon и Uber.

Мненията относно самоуправляващите се доставки все още са разделени. Докато едни виждат бъдещето в тях, други се питат дали въобще автономните машини могат да решат проблеми, като забавянето на доставки и прочее.

Реално тестът на Ford и Domino's няма да е истинско автономно доставяне на пица, тъй като колата, така или иначе, ще спира пред дома на клиентите, които сами трябва да отидат до нея, за да вземат поръчката си.

„Продължаваме да сме фокусирани върху последните 25 метра“, посочва говорителят на Domino's. “Това е голямо предизвикателство - да доставяме пицата от пеща до вратата“, добавят от компанията.