Мобилни екипи от бюрата по труда у нас ще посещават работодателите из страната с цел посредничество между тях и търсещите работа лица.

От края на миналата седмица подобни звена вече функционират във всички регионални служби по заетостта в България, съобщават от Агенцията по заетостта.

Новата политика е в резултат на успешните пилотни проекти за мобилни екипи, които първоначално работеха само в София и Пловдив.

Новосформираните екипи ще посредничат на ключови и структуроопределящи работодатели в регионите на Бургас, Варна, Ловеч, Монтана, Русе, Благоевград и Хасково за набиране на кадри.

За една година, откакто моделът се прилага в София и Пловдив, са проведени над 1 400 срещи с работодатели, в резултат на което са заявени над 14 122 свободни работни места. Това е помогнало на 10 330 лица да започнат работа чрез посредничеството им.

Във всеки мобилен екип ще има експерти от различни сфери, в него ще участва и по един представител от всяко бюро по труда в региона.

Основната задача на трудовите посредници от екипите е да посетят на място работодателите и да осъществяват връзката между тях и търсещите работа лица, познавайки добре спецификата на местния трудов пазар и техните конкретни потребности.

Със създаването на екипи на територията на всички регионални служби по заетостта Агенцията по заетостта се стреми да повиши доверието към услугите, които предлага, да улесни трудовото посредничество на регионален принцип и да създаде междурегионален обмен на информация за пазара на труда, пише в съобщението.

Освен това чрез дейността на мобилните екипи ще се проучват и бъдещите потребности на работодателите от работна сила и обучение на работниците и служителите им.