През 2009 г., докато повечето банки се възстановяваха от финансовата криза и ограничаваха риска, Standard Chartered се хвърля с главата напред в кредитирането на компании от диамантената индустрия, пише Bloomberg Businessweek.

Базираната в Лондон банка започва да ухажва група диамантени магнати, чиито компании в крайна сметка вземат милиарди долари на заем, за да финансират бизнеса си с изкупуването на необработени диаманти от компании, като De Beers, шлифоването им и препродажбата им на търговци на дребно.

Кишор Лол и други ръководители на отделението за кредитиране на компании от диамантения бизнес дават пълен напред в стремежа си банката да бъде основния кредитор, пренебрегвайки различни предупредителни знаци и практиките за контрол на риска.

Когато потребителското търсене намалява и цените на диамантите падат (в последните няколко години цените са с 20% надолу), Standard Chartered се оказва, че има сериозно количество лоши кредити.

От 2013 г. насам Standard Chartered е обявила 400 млн. долара загуби, свързани със заеми, отпуснати на тези клиенти, като общата сума на кредитите достига 3 млрд. долара.

Общо 1.7 млрд. от заемите остават неизплатени, което означава, че загубите може да се увеличат, а главният изпълнителен директор на банката Бил Уинтърс „все още се опитва да разчисти бъркотията," според Bloomberg.