Бащата на човека, който в неделя в Лас Вегас извърши най-смъртоносната масова стрелба в САЩ, обира редица банки в Аризона, бяга от затвор в Тексас и се опитва да започне нов живот като мениджър на бингозала в Орегон, според вестникарски публикации от миналото.

Ерик, братът на стрелеца от Лас Вегас Стивън Падък, който уби най-малко 59 души от хотелската си стая в Mandalay Bay Resort and Casino, е споделил пред Orlando Sentinel, че техният баща е Бенджамин Хоскинс Падък.

По-възрастният Падък, който е роден в Уисконсин през 1926 г., имал множество фалшиви имена и прякори и е бил част от списъка с 10-те най-издирвани престъпници от ФБР в периода 1969 – 1977 г.

През 1960 г. Падък е обвинен за обира на клонове във Финикс на Valley National Bank, пише Arizona Republic на 6 октомври същата година. Той е обвинен в това, че откраднал близо 25 000 долара, а впоследствие е заловен през лятото на 1960 г. от агенти на ФБР в Лас Вегас.

"Според ФБР Падък оказал съпротива при ареста и се опитал да прегази един от агентите със своята кола," пише на 28 юли 1960 г. Tuscon Daily Citizen.

Падък е осъден и получава 20 години затвор, която обаче той намалява сам, след като успява да избяга от федерален затвор в Тексас през 1969 г.

В разпространената от ФБР информация по онова време се казва, че Падък е “диагностициран като психопат” и че “се смята, че има склонност към самоубийство и трябва да бъде считан за въоръжен и опасен”, пише Fox News.

Около шест месеца след бягството, Падък участва във въоръжен грабеж на банка в Сан Франциско, a през септември 1978 г., той очаква съдебен процес по обвинения за този обир, според вестник в Орегон.

Падък, който е описван от ФБР като “запален почитател на бриджа,” успял да започне начисто като мениджър на бингозала в Спрингфийлд, Орегон.

Според ФБР Падък живял години наред в района на Спрингфийлд под името Брус Ериксен и успявал да заблуждава постоянно властите, като променял самоличността и външността си. Той също така избягвал контакти с полицията, която можело да доведе до вземане на пръстови отпечатъци.

Късметът на човека, който вестника нарича “Бинго Брус”, изглежда му изневерява през 1978 г., когато е арестуван. Федералните власти обаче го освобождават и само година по-късно той отново се занимава с бинго.

Всичко обаче приключва през 1987 г., когато срещу него са повдигнати няколко обвинения за рекет. На всичкото отгоре е обвинен и за това, че връщал километражи на коли.

Падък сключва споразумение на стойност 623 000 долара по обвиненията за рекет и не оспорва обвинението за километражите, докато в същото време твърди, че е болен от рак.

Когато последната присъда от съдебната сага на Падък е произнесена, той получава 100 000 долара глоба и се разминава със затвора.

След това Падък се връща в Тексас и живее там до смъртта си през 1998 г.