Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет твърди, че най-добрата инвестиция, която човек може да направи, е "ненадмината, не може да бъде обложена с данъци и дори инфлацията не може да ни я отнеме“.

"В крайна сметка, има една инвестиция, която е над всички останали: инвестирайте в себе си," споделя наскоро Бъфет в интервю за сп. Forbes. "Никой не може да отнеме това, което носите вътре във вас, а всеки разполага с потенциал, който все още не е използвал."

Бъфет прави една от инвестициите в себе си още в ранна възраст, когато плаща 100 долара за курс на Дейл Карнеги по публична реч, за който твърди, че променил живота му.

"Когато бях млад, изпитвах ужас от това да говоря пред хора. Просто не можех да го направя," казва Бъфет. Той признава, че му прилошавало, когато трябвало да се качи на подиума.

Курсът се провеждал в института на Дейл Карнеги.

"Не можете да повярвате на какво приличах, когато ми предстоеше да говоря пред хора. Прилошаваше ми и повръщах," пише Бъфет в своята биография.

Въпреки това, младият инвеститор бил решен да преодолее сковаващия го страх от това да говори пред публика и да спечели Сюзън Томпсън, за която впоследствие се жени.

"Всъщност предложих брак на съпругата ми по средата на курса, дотолкова бях уверен в способностите си," споделя Бъфет пред Forbes. "Това също така ми помагаше да продавам акции в Омаха, въпреки че бях на 21 г. и изглеждах даже по-млад."

Бъфет заявява, че човек може многократно да увеличи потенциала си "просто заради способността си да общува по-добре " и да "подобри уменията си."

Потенциалът ви е нещо, което ще ви помогне да имате по-интересен живот, добавя Бъфет, но няма по-подходящ момент да работите върху него от днес.

"Обърнете внимание на слабостите си и го направете сега. Каквото и да искате да научите повече, започнете да го правите днес. Не го отлагайте, за когато сте по-възрастни," казва Бъфет.

"Ще имате много по-пълноценен живот не само по отношение на това колко пари изкарвате, но и по отношение на това какво ще получите от живота; колкото по-интересен човек сте, толкова повече повече приятели ще спечелите," казва Бъфет. "Така че инвестирайте в себе си."

Днес бъдещите оратори могат да усъвършенстват уменията си в същия курс, където Бъфет развива своите.

От CNBC са разговаряли с Джо Харт, президент на Dale Carnegie, обсъждайки някои от най-важните уроци за това да можем да комуникираме по-добре — същите, които променят живота на Бъфет. Ето ги и тях:

1. Научавайте възможно най-много

"Едно от нещата относно Бъфет е, че той е много активен в научаването на нови неща," казва Харт пред CNBC. "Това е нещо, което го направи много успял."

Тъй като Бъфет винаги учи нови неща, той постоянно увеличава запаса си от теми, по които може да говори авторитетно. Според Карнеги, най-добрите речи се изнасят от хора, които познават дадена тема много добре.

"Говорете за нещо, което познавате добре и знаете, че познавате добре," пише Карнеги. "Не отделяйте 10 минути или 10 часа в подготвянето на реч: Отделете 10 седмици или 10 месеца. Най-добре, отделете 10 години."

2. Говорете за собствения си опит

Да превърнеш една реч в лична е най-краткият път да спечелите хората, смята Carnegie.

Бъфет често прави това в разговорите си, включвайки забавни случки от своя живот и кариера, за да даде пример.

"Носете постояно със себе си нещо за писане в продължение на няколко седмици и си записвайте всички теми, по които сте подготвени да говорите от собствен опит," предлага Карнеги.

Тези теми могат да включват нещо, за което много съжалявате, най-голямата ви амбиция или защо не ви е харесвало в училище.

3. Нахвърляйте си бележки, а не изготвяйте чернова

Ако сте гледали как Бъфет говори, ще забележите, че той рядко чете от лист хартия. Това е така, защото един от основните принципи на Карнеги е, че добрата реч никога не е написана предварително.

Карнеги препоръчва да се ползват кратки бележки, вместо да се чете от предварително написана реч, което ще ви попречи духом да присъствате в залата.

"Когато се изправите да говорите, вероятно ще усетите, че се опитвате да си спомните какво сте написали," пише той. "Това ще ви попречи да говорите естествено и с вдъхновение."

4. Бъдете развълнувани от темата

Когато сте усмихнати, излъчвате "положителна енергия" и увереност, това е огромна разлика, казва Харт.

Бъфет развива увлечение към инвестициите, парите и постигането на успехи още в ранна възраст. Този нестихващ ентусиазъм личи и в неговите речи и интервюта.

"Дори и хората с посредствени ораторски умения могат да водят страхотни разговори, ако говорят за нещо, което дълбоко ги е развълнувало", казва Карнеги.