Лидл България ще финансира 31 социално значими проекта със сумата от 252 741 лв. в рамките на инициативата „Tи и Lidl за по-добър живот“.

Финалистите са избрани от 425 предложения от 142 населени места, сред които 69 села.

Проектите са оценени на три етапа от експертно жури - утвърдени лидери на обществено мнение, както и от служителите на Лидл България.

Финалната селекция включва предложения от 18 населени места в страната.

16 са одобрените проекти в областта на образованието, 8 са с фокус здравословен начин на живот, 5 ще се грижат за опазване на околната среда, а 2 са насочени към съхранение на историческото и културно наследство.

„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата и значима инициатива за компанията, която само за няколко месеца успя да обедини идеите и енергията на много съмишленици за изграждане на едно по-добро утре. Сега ни предстои още по-усилена работа, за да видим тези проекти реализирани и да докажем на клиентите, че сумата, която сме отделяли от всеки техен касов бон, е инвестирана в нещо стойностно и значимо“, коментира Милена Драгийска, Главен изпълнителен директор на Лидл България.

В периода от 1 май до 25 юни 2017 г. Lidl отдели по 3 стотинки от всеки касов бон в магазините в цялата страна и със събраните средства пое ангажимента да финансира проекти, свързани с образователни инициативи за деца, опазване на околната среда, култура, и историческо наследство, както и здравословен начин на живот.

В този период неправителствени и граждански организации имаха възможност да представят свои проекти и да кандидатстват за финансова подкрепа в размер на максимум 10 000 лв.

Кампанията се реализира в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Евелина Павлова е посланик и лице на програмата.

С каузата за по-добър живот се ангажират и други известни личности като кулинарния тандем шеф Манчев и шеф Шишков, телевизионния и радио водещ Ники Кънчев, актрисата Силвия Лулчева, селекционера на националния ни волейболен отбор Пламен Константинов, както и световноизвестния виртуоз Васко Василев.