Президентът на САЩ Доналд Тръмп напоследък дразни професионалните спортисти отвъд океана с оттеглянето на покани за посещение на Белия дом и атаки срещу начина, по който те протестират срещу полицейското насилие.

Сега някои отбори отвръщат на удара с удар по портфейла на Тръмп.

Редица професионални отбори от НБА, МЛБ и НХЛ са спрели да отсядат в притежавани от Тръмп хотели. От Washington Post са се свързали с всички отбори в тези три американки първенства, както и с отборите от НФЛ (това са общо 123 отбора).

Тяхното допитване показва, че най-малко 16 от тези отбори вече не отсядат в хотели на Тръмп, когато пътуват за мачовете, които играят като гост.

Отборите от НФЛ обикновено не отсядат в луксозни хотели, като тези на Тръмп, заради големия брой на играчите и помощния персонал, но отбори от другите лиги го правят. Според Washington Post отборите плащат по около 20 000 долара на вечер, за да отсядат в хотели, като Trump SoHo в Ню Йорк.

НБА

Когато баскетболните отбори гостуват за мачове в други градове, те отсядат в луксозни хотели. Един от любимите хотели на отборите от лигата бе Trump SoHo в Манхатан.

Според изданието обаче, откакто Тръмп обяви кандидатурата си за президент през 2015 г., 11 отбора са си намерили други хотели.

Торонто Раптърс, Финикс Сънс, Хюстън Рокетс, Сакраменто Кингс и Вашингтон Уизардс вече не отсядат в Trump SoHo, след като Тръмп бе избран за президент и имат други планове за започващия следващата седмица нов сезон в НБА.

Оклахома Сити, Голдън Стейт Уориърс и Мемфис Гризлис също са спрели да отсядат в хотели на Тръмп, след като той започна предизборната си кампания. След като Уориърс спечелиха титлата в НБА през миналия сезон, тяхната звезда Стеф Къри заяви, че не иска да участва в традиционната визита на шампиона в Белия дом. Малко след това Тръмп пък оттегли поканата си към отбора да го посети.

Далас Маверикс, Индиана Пейсърс и Милуоки Бъкс също са се отказали от хотелите на Тръмп преди или по време на кандидат-президентската му кампания.

МЛБ

Победителите в световните серии по бейзбол Чикаго Къбс посетиха Тръмп в Овалния кабинет през юни (въпреки че вече бяха посетили Барак Обама, докато още беше президент през януари). Това обаче не попречи на безйболни отбори, като Лос Анджелис Доджърс, да избягват хотелите на Тръмп, когато гостуват за свои мачове.

НХЛ

Хокейстите също отсядат в други хотели. От Washington Post отбелязват три отбора – Тампа Бей Лайтнинг, Каролина Хюрикейнс и Вашингтон Kепитълс, които се отказали от хотелите на Тръмп през тази и през миналата година.

НФЛ

Въпреки че отборите по американски футбол обикновено не отсядат в хотелите на Тръмп, политиката със сигурност навлезе в лигата по време на президентството му. Играчи на шампиона Ню Инглънд Пейтриътс отказаха да посетят новоизбрания президент в Белия дом, след като спечелиха Супербоул.

Протестите по време на изпълнението на националния химн преди мачове напоследък пък въвлякоха играчи, собственици на отбори и Белия дом в полемика за неуважението на националния флаг, правото на протест и някои расови въпроси.