Джордан Белфорт, известен като Вълка от Уолстрийт, се изказа доста остро за процедурите по първично предлагане на дигитални активи (ICO). Осъжданият за финансови измами инвеститор нарече ICO-ата „най-голямата измама някога“, която ще се „взриви в лицата на хората“, предава Financial Times.

Думите на Белфорт идват на фона на резкия скок в популярността на новия подход за набиране на финансиране, характеризиращ се със своята ефективност и пълна липса на регулация.

През тази година има отчетени 202 ICO процедури, набрали над 3 млрд. долара, по данни на Coinschedule.com.

Според изданието CoinDesk сумата е малко по-ниска – 2.44 млрд. долара, но така или иначе, и според двата източника, над 90% от нея е набрана от началото на годината, което логично съвпада с големия скок в цената на биткойн.

Всичко това обаче се превръща в един малък пожар за регулаторите по света. Това провокира и първите случаи на забрана на ICO процедури, като това се случи първо в Китай. Китайската централна банка посочи, че първичното предлагане на дигитални активи „сериозно нарушава икономическия и финансов ред“.

От своя страна, пък британският регулатор заяви, че потребителите трябва да са готови техните жетони/активи (активът, който купуват инвеститорите при ICO процедура – бел. ред.) да поевтинеят до нулева стойност.

Белфорд, който прекара 22 месеца в затвора, след като се призна за виновен по обвинения за борсови измами и пране на пари, сравни ситуацията с периода между 1970 и 1980 г. Тогава компаниите са набирали финансиране, без да уточняват пред инвеститорите как точно ще се използват техните пари.

Много позиции тогава така и не са довели до нищо, но това е станало ясно чак след прибирането на солените комисиони на брокерите.

„Промотърите (на ICO-а) прокарват голяма измама от най-високо ниво на всички“, казва той. „Вероятно 85% от хората нямат лоши намерения, но проблемът е, че ако 5 или 10% се опитват да ви измамят, то би било ш*б*но бедствие“, заявява Вълка от Уолстрийт.

Стартиращите компании посочват, че ICO-ата са легитимен начин за набиране на инвестиции. Купувачите на предлаганите жетони/активи обикновено плащат за някаква услуга, която ще стане достъпна в бъдещето или права върху печалбата, която ще генерира финансирания бизнес.

Джордан Белфорт обаче вижда всичко това като класическа „пъмп енд дъмп“ схема. По думите му, схемата зад ICO-то е класическа – агресивно промотиране, пускане на малка част от бизнеса на пазара, привличане на вниманието, обикновено чрез реклама с известна личност, след което продажба на всичко преди цената да падне.

„Всички хора, както и техните баби, искат да скочат в този пазар сега. Не казвам, че има нещо лошо в идеята на криптовалутите или дори в балона на лалетата. Проблемът е в хората, които се намесват на по-късен етап и прецакват идеята“, казва 55-годишният Белфорт, който развива кариера като лектор и писател.

„Това е най-голямата измама някога, толкова голяма и гигантска измама, че ще се взриви в лицата на толкова много хора. Положението е много по-лошо от всичко, което някога съм вършил аз“, добавя Вълка от Уолстрийт.