На няколко метра от емблематичната Пуерта дел Сол тече един от най-сложните строежи в испанската столица Мадрид – превръщането на седем изоставени сгради от началото на XX век, а някои от тях и от XIX век, в луксозен комплекс с петзвезден хотел, галерия и 22 жилища, пише испанският вестник Expansion.

Става дума за комплекса Centro Canalejas Madrid - проект, ръководен от две компании от групата Villar Mir, към които в началото на годината се присъедини основателят на Pokerstars Марк Шейнберг.

„Между 2010 и 2011 г. започнахме да проучваме проекта. Това бяха години на икономическа криза, особено в сектора на недвижимите имоти. Но още от самото начало смятахме да превърнем този проект в нещо важно за Мадрид“, обяснява Франсиско Мелиа, делегиран съветник на компанията Canalejas.

След като инвестирала 215 млн. евро в закупуването от банка Santander на седемте сгради, които са част от квартал Каналехас, Villar Mir се обединила с канадската хотелска верига Four Seasons за откриването на първия луксозен хотел на компанията в Испания.

„Хотелът ще се простира на площ от около 26 000 кв. м, ще разполага с 200 стаи, два ресторанта, СПА център, фитнес зала и басейн, както и 4000 кв. м общи площи“, обясняват авторите на проекта.

Сградата ще бъде проектирана от екипа на Lamela Arquitectos и американското студио за интериорен дизайн Bamo. „Най-малката стая ще е с площ от 45 кв. м, а кралският апартамент ще се простира на около 400 кв. м и ще разполага със собствена спортна зала, кухня, кабинет и т. н.“, разказва Мелиа.

Комплексът ще разполага и с 22 луксозни стаи от марката Four Seasons Private Residences, както и с галерия на площ от 15 000 кв. м, където ще се намират гастрономически пазар и зона с магазини с маркови и луксозни дрехи.

„Цената на стаите ще започва от 13 000 евро за квадратен метър. Вече има интерес от страна на испански и чуждестранни купувачи“, казва Мелиа.

Запазването на фасадите на седемте сгради, които са защитени като част от културното наследство на Мадрид, било едно от предизвикателствата по време на проекта.

„В Каналехас проблемът беше огромната сложност на изпълнението, включително местоположението насред историческия квартал и до много деликатна гробница.

Старите бетонови основи бяха разрушени и бяха поставени две греди, които да поддържат фасадата, така че да не рухне", обяснява Хосе Антонио Фернандес Галар, генерален директор на компанията за недвижими имоти Inmobiliaria Espacio.

Строителната компания инвестирала седем милиона евро в придобиването на над 16 000 елемента от историческо значение, които в мнозинството от случаите ще бъдат върнати на първоначалното им място.

Старият монетен двор на Испанската кредитна банка ще се превърне в лоби бар на хотел Four Seasons, а старата зала на Casino de Madrid ще бъде превърната в кралски апартамент.

„Положихме специални усилия, за да спасим елементите от историческо значение, не само защитените. Никога в Испания, а може би и в цял свят, не е правен толкова обстоен план за възстановяване“, обяснява Карлос Ламела, президент на архитектурното студио Lamela, което отговаря за проекта.

„Това е строеж, който може да получи световно признание“, допълва Галар. До момента са инвестирани 500 милиона евро в строежа на хотела, който трябва да отвори врати през 2019 г. Очаква се той да се превърне в най-луксозния хотел в Европа и в една от емблемите на испанската столица.