Туристите, които се тревожат за сигурността си, трябва да се отправят към Норвегия или Финландия при следващото си пътуване, показва нова карта.

Картата „Рискове при пътуване“ 2018 е създадена от специализираната компания в областта на сигурността International SOS и показва нивото на заплаха в света в три категории – здравна безопасност, сигурност и пътни инциденти, пише Daily Telegraph.

Много страни са с ниско ниво на заплаха в тези категории, което ги превръща в привлекателни дестинации за всички, които се безпокоят за сигурността си по време на пътуване. Норвегия, Швеция и Финландия, както и повечето от страните в Западна Европа имат „ниско“ ниво на опасност за здравето, както и САЩ, Канада и Австралия.

Скандинавските страни са на висока позиция и в областта на пътната безопасност, като притежават „много нисък“ риск от инциденти на пътя. В Европа Италия, Белгия и Португалия са с най-висок риск от катастрофи. В същото време повечето страни от Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия имат „висок“ или „много висок“ риск.

В категория „сигурност“ обаче малко страни имат ниско ниво на риск. В Европа страните с „незначителен“ риск са:

1.Норвегия

2. Финландия

3. Дания

4. Исландия

5. Швейцария

6. Словения

7. Люксембург

Повечето от останалите страни на Стария континент са оценени като „нискорискови“, докато Косово, Русия и Украйна имат „средно“ ниво на заплаха. Източна Украйна получава оценка „изключителен риск“ заради продължаващия конфликт там, обяснява International SOS.

Страните с най-висок риск от тероризъм

Повечето от данните за съставянето на картата са взети от Индекса на глобалния тероризъм през 2017 г., който показва страните, пострадали най-тежко от тероризма и най-застрашените от бъдещи атентати.

Ирак, където бяха извършени седем от десетте най-кървави терористични атаки през 2016 г., оглавява класацията. Страната получава оценка 10, като 0 означава липса на терористична заплаха, а 10 е оценката за най-високата терористична заплаха.

Топ 20 на страните с най-висок риск от тероризъм:

1. Ирак

2. Афганистан

3. Нигерия

4. Сирия

5. Пакистан

6. Йемен

7. Сомалия

8. Индия

9. Турция

10. Либия

11. Египет

12. Филипини

13. Демократична република Конго

14. Южен Судан

15. Камерун

16. Тайланд

17. Украйна

18. Судан

19. Централна африканска република

20. Нигер

Според неотдавнашно изследване на Ipsos Mori две трети (63%) от хората в света смятат, че рисковете при пътуване са нараснали миналата година, когато бяха извършени атентатите в Манчестър, Лондон и Барселона.

Риск от природни бедствия

Докладът „Рискът в света“ на ООН, който беше публикуван през юли, анализира най-уязвимите страни към природни безствия. Той оценява общо 173 страни въз основа на риска от земетресения, бури, наводнения, суша и покачване на морското равнище.

20-те страни, които са най-уязвими към природни бедствия

1. Вануату

2. Тонга

3. Филипините

4. Гватемала

5. Бангладеш

6. Соломонови острови

7. Коста Рика

8. Камбоджа

9. Ел Салвадор

10. Източен Тимор

11. Папуа Нова Гвинея

12. Бруней

13. Мавриций

14. Никарагуа

15. Япония

16. Фиджи

17. Гвинея-Бисау

18. Виетнам

19. Чили

20. Ямайка

Данните за пътната безопасност са взети от доклад на Световната здравна организация. Оценявайки смъртните случаи на 100 000 души население, той стига до сходни изводи като International SOS.

Повечето от страните в дъното на класацията като Еритретия, най-смъртоносната дестинация за пътуване с кола с 48.4 смъртни случая на 100 000 души население, Либия (40.5) и Ирак (31.5) едва ли фигурират в маршрута на повечето туристи. Но други като Тайланд (38.1) и Южна Африка (31.9) са популярни ваканционни дестинации.

Сравнително рисковани са и пътищата в Еквадор, Виетнам, Бразилия, Парагвай, Кения и Лаос.

Най-опасните страни за шофиране:

1.Еритрея

2. Доминиканска република

3. Либия

4. Тайланд

5. Венецуела

6. Нигерия

7. Южна Африка

8. Ирак

9. Гвинея Бисау

10. Оман