Още едно доказателство, че влизането на Доналд Тръмп в Белия дом се е отразило негативно на бизнес империята му. Ново изследване показва, че средната цена на стаите във всичките му 13 хотела, с изключение на един, е намаляла с цели 63%, съобщава Daily Telegraph.

Най-тежкият удар е понесъл Trump Las Vegas. Средната цена на две нощувки в стандартна двойна стая през януари тази година, точно преди встъпването в длъжност на Тръмп, е била 713 евро, показва анализът на компанията FairFX. Но през януари 2018 г., една година след началото на мандата му, цената на две нощувки ще бъде едва 265 евро.

В голф хотела Trump Turnberry средната цена на две нощувки е намаляла с 57% - от 557 евро на 240 евро. Сериозен спад на цената е отчетен също в Trump Doral в Маями (минус 53%), Trump Washington DC (минус 52%), Trump Vancouver (-48%) и Trump New York (-32%). Единствено ирландският хотел на президента, Trump Doonbeg, е отчел повишение на цената от 373 евро на 399 евро.

Цената на луксозните стаи в хотелите на Тръмп също е намаляла. Две нощувки в кралски апартамент в Trump Panama, например, са стрували 3501 евро през януари 2017 г., но през януари догодина може да е ваш за 910 евро.

Макар да признава, че има и други фактори, FairFX смята, че намаляващите цени са показателни за повсеместния спад на търсенето, тъй като туристите са отблъснати от политиката на Тръмп.

„Една година след встъпването му в длъжност цените за уикенд в хотелите му са намалели в голямата си част. Макар че големи събития като встъпването в длъжност във Вашингтан обикновено водят до повишаване на цените в града за конкретния уикенд, спадовете на други места показват, че да си президент не води непременно до големи печалби“, казва Иън Страфорд-Тейлър, генерален директор на FairFX.

Това не е единственото доказателство, че хотели на Тръмп, най-вече тези в бастиони на демократите като Ню Йорк, Ню Джърси и Илинойс, са пострадали след влизането му в политиката.

През октомври 2016 г. приложението за установяване на местоположението Foursquare, което позволява на потребителите си да се отбелязват на местата, които посещават, съобщи за спад от 14% на притока на посетители в хотелите с марка Тръмп, казината и голф клубовете.

Най-голямото понижение е било регистрирано в Trump SoHo, Trump International Hotel & Tower Chicago и Trump Taj Mahal, хотела за един милиард долара в Атлантик Сити, който впоследствие затвори врати.

Спадът на посетителите в хотел Trump SoHo е бил толкова голям, че един от ресторантите му, Koi, беше принуден да затвори през април.