Стартъп компанията Tether, която предлага дигитални активи със стойност покрита в щатски долари, се оплака днес, че е била жертва на хакерска атака.

Компанията посочва, че 30.5 млн. долара под формата на дигитални активи са били откраднати в резултат на атаката, предава CoinDesk.

Според публикация на сайта на Tether, която понастоящем вече е изтрита, компанията посочва, че „злонамерено действие от външен нападател“ е довело до кражбата на активите.

В същата премахната публикация, се казва, че Tether са в процес на възстановяване на активите, за да се предотврати тяхното вливане на пазара на криптовалути.

Стартъпът посочва, че ще предприеме временно спиране на своята услуга (онлайн портфейл) и ще пусне осигури софтуер, който да спре преместването на откраднатите активи от онлайн адреса на нападателя.

Някои предполагат, че новините за кражбата имат връзка с екстремната волатилност наблюдавана по време на днешната търговия. Първоначално цената на биткойн достигна нова рекордна стойност от 8 265.92 долара, след което се срина с над 400 долара, само за да се завърне на равнище над 8 200 долара.

източник: coindesk

На сайта на Tether е посочено, че техните дигитални активи са покрити с фиатни пари, което служи като превенция срещу традиционната волатилност при криптовалутите. Компанията разкрива, че освен в щатски долар и евро, техният актив скоро ще има покритие и в японска йена.

Дигиталните активи на Tether могат да се трасферират чрез блокчейн технологията, както и да се обръщат в кеш.