Нещото, което хората искат най-много да могат да правят роботите, е да мият чинии, твърди председателят на Alphabet и бивш главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид.

"Когато попитате един човек какво би искал да прави един робот, нещото, което иска повече от всяко друго, е да мие чиниите в кухнята," заяви милиардерът по време на конференция.

"Това буквално е желание номер едно. И го заявявам въз основа на изчерпателно проучване," казва той.

Макар и хората да си мечтаят за роботи, които мият чинии, това няма да се случи в скоро бъдеще.

"Това се оказва изключително труден за разрешаване проблем," казва Шмид, цитиран от CNBC.

"И защо? Ами, замислете какво е необходимо за това. Трябва да влезете в ситуацията, да прецените къде се намират нещата, да идентифицирате всичко, да помните кое къде стои, да местите нещата по подходящ начин и трябва да го правите в реално време."

В близко бъдеще е по-вероятно изкуственият интелект да помага на вашия лекар да взима по-добри решения, казва Шмид.

Още по-напред в бъдещето Шмид вижда свят, в който роботите помагат на учените да решават проблеми. Много по-вероятно е компютрите да бъдат "учени", отколкото да бъдат миячи на чинии, казва Шмид.

"Аз се надявам, че след 10-15 години един физик ще може да зададе на компютъра сериозен въпрос, свързан с физиката и докато ученият спи, компютърът ще анализира всички данни и ще предостави и други сценарии, върху които физикът да започне да мисли."

Каквито и да са новите способности, няма спор, че изкуственият интелект ще бъде все по-голяма част от нашето бъдеще и на теория ще направи живота ни по-добър.

Някои хора, като технологичния милиардер Илон Мъск, смятат, че засилването на автоматизацията ще остави толкова много хора без работа, че правителството ще трябва да плаща на хората, за да живеят.

Според Шмид обаче, роботите и изкуственият интелект ще променят работата, която трябва да се върши, а няма да заменят хората.

"Мисля, че е доста очевидно, че технологиите, за които говоря, поне в обозримо бъдеще, заменят задачи, а не работни места. И не е очевидно, че работните места са по-малко. Всъщност има много работни места.

Ние можем да определим кога една работа е изгубена, но в същото време можем да идентифицираме много по-голям брой работни места, които са създадени заради по-голямата ефективност, по-голямата взаимосвързаност и т.н. В това отношение съм оптимист по отношение на работните места."