Месец преди края на 2017 г. екипът на Profit.bg ще ви представи пет публични компании, които да следим през следващите 12 месеца. Дружествата са подредени по азбучен ред.

Алкомет – износ, дивиденти и инвестиции

Едва 5.2% от продажбите на компанията, по последни данни, са в България. Най-големият пазар на Алкомет е Германия, следвана от Полша, Италия, Испания, Франция, Австрия, Великобритания, Дания и Унгария.

За първите 9 месеца на 2017 г. компанията обяви печалба от 14.04 млн. лв., като понижението спрямо година по-рано се дължи основно на увеличението на разходи за материали, идващо главно от по-високите нива на цената на алуминия на Лондонска метална борса.

Добрата новина за инвеститорите е, че компанията традиционно е сред най-големите дивидентни платци. През 2017 г. бе гласуван дивидент от 0.449920 лв. за акция спрямо 0.1017 лв. за година по-рано.

Компанията наскоро отпадна от индекса на сините чипове SOFIX, но е сред основните претенденти да се завърне там още през следващите месеци.

С над 35-годишен опит в областта на цветната металургия, днес Алкомет се нарежда сред 100-те най-добри български компании по приходи от дейността, както и сред 100-те най-големи български работодатели.

В началото на 2017 г. компанията получи сертификат за инвестиция клас А за проекта „Увеличение на производствения капацитет и повишаване на производствената ефективност“, който ще се реализира в община Шумен. Размерът на инвестицията възлиза на 69 000 000 лв.

Корадо България – инвестиции и прозрачна политика

Акциите на Корадо-България са сред най-добре представящите се на Българска фондова борса от началото на годината. Ръстът по данни от края на вчерашната борсова сесия е от близо 100%.

Компанията разпредели 0.12 лв. на акция през 2015 г., като част от печалбата си през 2014 г. Година по-късно акционерите получиха с 50% по-висок дивидент – 0.18 лв. за лот, а през май тази година бе гласуван дивидент от 0.26 лв. за ценна книга, което представлява 44.4% ръст спрямо година по-рано.

Дивидентната доходност е 2.92%, което е в пъти повече от лихвите по депозитите, предлагани от родните банки.

Големите инвестиции в производствените мощности, съчетани с прозрачността в отношенията с инвеститорите, печелят все повече и големи клиенти за Корадо – България. Сред новите им клиенти са дружества от Унгария, Франция, Чили и др.

Монбат – разрастване и рекордна емисия облигации

В последните месеци от Монбат придобиха две германски компании за литиево-йонни батерии и подписаха Писмо за намерение с основните акционери на публично дружество от акумулаторния бизнес в Тунис – ASSAD, за закупуване на мажоритарния дял от капитала на компанията.

Окончателното решение за придобиване ще бъде взето след извършване на дю дилиджънс на компанията, който се очаква да приключи в края на ноември 2017 г.

Малко по-рано пък бе закупена една от най-големите италиански фирми за рециклиране на батерии. Придобиването на Piombifera Italiana S.p.A ще се реализира чрез дъщерното дружество на родната компания Монбат Рисайклинг.

Монбат ще издаде и емисия от конвертируеми облигации на стойност 30 млн. евро, с които ще се финансира разрастването на дружеството в следващите години.

Сирма Груп Холдинг – технологиите са ни ясни

Сирма Груп Холдинг АД е холдингова компания с 25-годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. През 2015 г. дружеството направи успешно IPO и се листна на Българска фондова борса, като привлече 11.4 млн. лева нов капитал.

В групата работят около 400 професионалисти. Продукти и решения на Сирма работят в над 50 държави по света, на пет континента. Клиенти на групата са международни компании, като BBC, FT, Press Association, Bloomberg, Astra Zenneca, IBM, Energous, QVI, Британския музей, Heidelberg, Zünd, Canon, Bank of America и др.

Компании на Сирма са разработвали многобройни проекти за правителствени организации в САЩ, Канада и Великобритания. Това е и първата технологична компания, която е част от най-представителния индикатор у нас - SOFIX.

В последните седем години Сирма Груп Холдинг отбелязва среден ръст на консолидираните приходи с 20.11% на годишна база. Успоредно с това, нарастването на EBITDA e било 66.23% средно годишно.

Софарма – Цел: 1 млрд. лв. от продажби

Днес или утре компанията се очаква да обяви консолидираните си финансови резултати за деветмесечието на 2017 г. Разрастването на компанията в чужбина, придобиванията у нас, както и предлагането на пазара на нови продукти са предпоставка да очакваме, че Софарма ще приключи настоящата година с продажби, близки до 1 млрд. лв.

Година по-рано бяха отчетени продажби от 913 млн. лв., от които 889 млн. лв. от продажби на стоки и продукция.

Като добавим и честите обратни изкупувания, осъществявани от изпълнителния директор на компанията Огнян Донев, Софарма се превръща в задължителна компания за следене през 2018 г. Да не забравяме и факта, че днес тя е и най-голямата у нас по размер на пазарната си капитализация.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

** Авторът не притежава акции в нито една от изброените компании.