Почти всяко новогодишно обещание или пожелание е свързано с пътуване – да идем до непознати дестинации, да изпитаме различни емоции, да открием екзотични кътчета или диви места, за които дори не сме подозирали. Светът е голям, а точките, до които може да стигнем са безброй.

Ако все пак търсите близки дестинации, Европа предлага не малко възможности. Вижте кои са страните и градовете, които си заслужава да влязат в списъка за следващата година.

Сплит, Хърватия

Уникалният историческите паметници са отличителни за един от най-оживените стари градове в Европа. В началото Сплит може да ви се стори странен заради еднаквата архитектура, но скоро ще откриете огромно разнообразие от барове и ресторанти, магазини и шикозни хотели.

Дъблин, Ирландия

Ирландската столица продължава да изненадва с много разнообразни ресторанти, процъфтяваща арт сцена и бутикови хотели. Освен това ако сте почитатели на уискито, имайте предвид, че то тече свободно тук и може да опитате уникални вкусове и марки.

Френска Фландрия, Франция

Често пренебрегван, френска Фландрия е регион, който включва Лил и Дюнкерк, градове, които са богати на култура, дейности, природа и много забележителности. Дюнкерк е една от най-предпочитаните крайбрежни дестинации във Франция, със зашеметяващи плажове и над 400 магазина, които да посетите. През 2013 г. градът е обявен за Френската столица на културата, който вдъхновява града да процъфтява с културни предложения. Според французите Лил е най-подценяваният град в Франция, въпреки че е четвъртият по големина във Франция и най-големият в региона. Неделните пазари на Лил и годишният пазар през септември са една малка причина за посещение. Между Лил и Дюнкерк има и десетки хълмове, където хората могат да се разходят и да се насладят на природата.

Санкт Петербург, Русия

Санкт Петербург често се нарича Венеция на север заради красотата си, каналите, мостовете, величествените булеварди и елегантните барокови и класически дворци. Италиански имения и палати покрай река Нева, заедно с безценните произведения на изкуството в музея "Ермитаж", балет от световна класа и посещение на музея "Фаберже" ще ви накара да откриете, че съвременният Санкт Петербург е толкова красив и блестящ, както винаги.

Исхия, Италия

Ако досега не бяхте и помисляли за този прекрасен остров край бреговете на Неапол, време е да погледнете сериозно на него. За много туристи той може да изглежда до голяма степен непроменени от следвоенната епоха. Известен с термалните си горещи извори, вулканични скалисти плажове и спокоен начин на живот, Исхия не разполага с превъзходния блясък на Капри, но точно затова си заслужава. Освен това е чудесна база за проучване на останалата част от славното крайбрежие на Амалфи в Италия.

Талин, Естония

През 2018 г. Естония отбелязва 100-годишнината от независимостта си от Руската империя и никое място няма да празнува повече от столицата Талин. Като най-бързо развиващата се звезда в Балтийския регион Талин впечатлява с миналото, но и се утвърждава като технологичен град. Старият град е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, датиращ от 13-ти век, когато един от най-важните търговски центрове в района. Калдъръмени улички на Талин са пълни с оживени кафенета и забележително разнообразие от магазини и бутици. В сърцето на всичко това стои площадът, едно от най-известните места за срещи в града.

Варшава, Полша

Варшава се затвърждава като една от големите столици на културата в Източна Европа, улиците й са пълни с шикозни кафенета, бутици и барове. Тук може да се насладите на бира и хубава храна, да разгледате местните пазари и да се потопите в красивата архитектура.

Малта

Малък скалист архипелаг, разположен в древен търговски маршрут между Южна Европа и Северна Африка, Малта впечатлява с история, природа, уникалното наследство и съвременното изкуство. Тук ще се загубите в разнообразие от крепости до места за гмуркане или скрито бягство с коктейл на остров Комино.