Около излизащия скоро по кината филм „Всичките пари на света“ се вдигна сериозен шум заради свързания с него секс скандал.

Преди месец създателите на филма решиха да изтрият от него звездата Кевин Спейси, който бе обвинен в сексуален тормоз, и да го заменят с Кристофър Плъмър.

Премиерата на филма е насрочена за 22 декември, а до миналата седмица Плъмър все още снимаше в Италия.

Скандалът, на който е базиран филма обаче, е също толкова шокиращ, пише New York Post.

През 1973 г. Джон Пол Гети Трети, 16-годишният внук на петролния магнат Дж. Пол Гети, който по онова време е считан за най-богатия човек в света с лично състояние, оценявано на 1.2 млрд. долара (около 9.1 млрд. долара в днешни пари), е отвлечен в Рим.

Неговите похитители настояват да получат 17 млн. долара откуп, които семейството отказва да плати. В резултат на това те отрязват дясното му ухо.

Това изпитание, съчетано с ужасното пренебрежение от страна на фамилията, съсипват живота на момчето. Когато е едва на 24 г., той остава парализиран след свръхдоза наркотици и успокоителни.

Оказва се, че всичките пари на света не успяват да го спасят.

Роденият през 1892 г. Дж. Пол Гети става милиардер, като купува богата на петролни залежи земя в Близкия изток.

"Старият Джон," както е наричан, обаче бил известен с това, че е голям скъперник. До такава степен, че имал платен телефон в имението си в Съри, Англия, и гостите му си плащали, ако искали да се обаждат оттам.

Той бил също толкова пестелив по отношение на демонстриране на любов към семейството си. "Отглеждането на деца ... щяло да пречи на неговите любовници," казва Джон Пиърсън, автор на книгата „Болезнено богат“, на която е базиран филмът.

Старият Джон имал пет съпруги и също толкова синове. Той презирал особено много третото си момче Джон Пол Гети-младши и гледал на него като на пристрастено към дрогата хипи. "Джон Пол-младши бил образован," казва Пиърсън. "Той обаче бил наркоман и безделник."

Старият Джон се среща с внук си - Джон Пол Трети, най-голямото от четирите деца на Джон Пол-младши и неговата съпруга Гейл, чак когато момчето е на 11 г. Невероятно, но старецът е очарован.

Когато се срещат отново четири години по-късно обаче, Старият Джон не е толкова впечатлен. Годината е 1971 г., а 15-годишното момче, на име Пол, вече е хипи, носещо панталони с широки крачоли.

Баща му Джон Пол-младши се бил развел с Гейл през 1966 г. и в момента се наслаждавал на бохемски живот с новата си съпруга, моделът Талита Пол. Те обикаляли места, като Рим и Мароко, дружали с Rolling Stones и пушели опиум.

На 15-годишна възраст Пол вече се бил запознал с хора, като Анди Уорхол, Джак Никълсън и Мик Джагър. През 1971 г. Талита Пол умира от свръхдоза.

Смятайки, че свободата ще помогне на сина й, Гейл позволила на Пол да напусне училище и да заживее в Рим, където да гони кариера като художник. На 16-годишна възраст той бил известен повече с това, че купонясвал и позирал гол. Местните медии наричали Пол "златното хипи."

Златното хипи е отвлечено

Около 3 часа през нощта на 10 юли, 1973 г., златното хипи е пияно и се прибира вкъщи. Спира на павилион за вестници, за да си купи утрешния вестник и комикс на Мики Маус.

Тогава до него спира кола, от която изскачат трима въоръжени мъже. Те натикват Пол в колата. Той е упоен и ударен по главата с пистолет, преди да изгуби съзнание.

Тримата мъже го откарват в пещера в Южна Италия. Ден след отвличането неговата майка, Гейл, получава телефонно обаждане с искане за 17 млн. долара откуп.

Отначало тя се чудела дали от полицията не са прави в заключението си, че той "се е отвлякъл", за да измъкне пари от семейството си.

Паул се бил хвалил пред приятели с план за идеалното отвличане. Тогава дори италианските медии определили отвличането като мнимо.

В същото време Джон Пол-младши живеел в Лондон, където се дрогирал с хероин и нехаел за случващото се.

Седмици наред Гейл полага огромни усилия, за да събере парите. Междувременно Старият Джон излиза пред медиите със смразяващо изявление: "Не вярвам в плащането на похитители. Имам още 14 внуци и ако сега платя и цент, ще имам 14 отвлечени внуци."

В същото време похитителите напивали Пол постоянно с евтин коняк. Дали му радио и птица за домашен любимец. Всеки ден го развързвали за около час за разходка и цигари.

Той следял дните, отбелязвайки чертички върху скала. След като минали 50 дни без никакво развитие, похитителите ставали все по-изнервени.

В една октомврийска утрин, три месеца след отвличането му, Пол получава подстрижка от пихитителите си. На следващата сутрн те му дават пет пържоли и го карат да изяде, колкото може повече. След това слагат кърпа в устата му и завързват ръцете и краката му, след което отрязват дясното му ухо.

Ухото и част от косата му, заедно с бележка с предупреждение, че ако откупът не се плати в рамките на 10 дни, "ще ви изпратим и другото ухо", са изпратени в редакцията на вестник Il Messaggero в Рим.

Заради национална стачка на пощенските служители обаче зловещата пратка достига до дестинацията си чак след три седмици.

След като репортери на Il Messaggero са изпратени на магистрала, където намират снимки с изнемощялото тяло и отрязаното ухо на Пол, семейството преговаря и успява да свали изкания откуп до 2.9 млн. долара.

Старият Джон предоставя с неохота 2.2 млн. долара - максималната сума, която може да бъде приспадната от данъци, а останалите 700 000 дава на заем на сина си, при условие че те ще бъдат върнати с 4% лихва. Според Пиърсън дългът така и остава неизплатен.

На 12 декември - пет месеца, след като Пол е отвлечен, парите са предадени. Три дни по-късно той е освободен.

Той се обажда на дядо си, за да му благодари, но Старият Джон не вдига телефона. Чрез посредник последните му думи към неговия внук са "На добър час".

В крайна сметка, деветима души, свързани с калабрийската мафия Ндрангета, са арестувани за отвличането, а двама са осъдени. Само 85 000 долара от платените 2.9 млн. долара са възстановени.

Година по-късно, през 1974 г., 18-годишният Пол се жени за 24-годишната фотографка Мартине Захер. Неговият дядо го лишава от наследство заради това, че съпругата на Пол е по-възрастна от него и е бременна в петия месец.

Синът на двойката - Балтазар, който сега е на 42 г., става актьор и участва във филми, като Повелителят на мухите и в телевизионни сериали. Впоследствие им се ражда и дъщеря на име Ана.

Бащинството не променя много Пол. През 1981 г., след като цяла нощ взема метадон и валиум и консумира алкохол, 25-годишният Пол получава удар, вследствие на който остава парализиран.

Пол и Гейл съдят Джон Пол-младши за 28 000 долара издръжка на месеца. В крайна сметка, след като години наред е в лошо здравословно състояние, Пол умира на 54-годишна възраст през 2011 г.

Въпреки че името Гети продължава да стои на бензиностанции и музеи в САЩ, петролният бизнес на фамилията е продаден за 10.1 млрд. долара на Texaco през 1984 г. През 2015 г. списание Forbes оцени състоянието на фамилията на 5.4 млрд. долара, което я нареди на 56-о място в САЩ.

Според Пиърсън, Старият Джон нямало да е доволен от това, че Холивуд иска да прави пари на негов гръб.

"Старецът щеше да ги накара да пренапишат сценария, така че да отклони вината от себе си," казва Пиърсън. "Също така смятам, че Гети щеше да иска да получи колкото се може повече пари от филма. Това бе неговата природа."