Съвременниците на Ван Гог не признавали неговото изкуство, но той продължил да рисува платната си с цялото си сърце.

Никой не искал да публикува книгите за Хари Потър, но писателката Джоан Роулинг не спряла да вярва, че хората ще харесат измисления й свят.

Успехът рядко идва от първия опит и върви ръка за ръка не само с таланта, но и с упорството.

Френският сайт Sympa-Sympa.com събира десет истории на напълно различни хора, които обаче имат нещо общо помежду си – упоритостта.

Те не са се отказали от мечтите си и са ги осъществили, влагайки цялото си сърце в това, което правят.

Първата компания на Бил Гейтс е пълен провал

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates) on

Както разказва самият Бил Гейтс, в училище той бил напълно обсебен от компютрите и програмирането. Не е изненадващо, че в гимназията, заедно със свой приятел, той опитва да създаде компания. Нарича я Traf-O-Data и опитва да създаде програма за управление на трафика.

За съжаление, компанията не постига успех и бързо е затворена. Но това не обезкуражава бъдещия милиардер, а по-скоро го насърчава да работи още по-усърдно. И няколко години по-късно се появява легендарната компания Microsoft.

Мерилин Монро губи договор с голяма продуцентска компания в началото на кариерата си

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on

Малко хора знаят, но успехът и популярността не са застигнали Мерилин Монро изведнъж. Първият й опит в киното дори се оказва провал.

През 1948 г. тя подписва договор с Columbia Pictures и играе роля във филма с малък бюджет „Хористките“. Филмът е пълен провал и студиото прекъсва договора си с Мерилин поради „липса на талант и впечатляваща външност“.

Въпреки това Мерилин Монро не се отказва от кариерата си, а продължава да посещава театрални курсове и в крайна сметка получава нови роли и бързо става най-големия секссимвол на XX век.

Полковник Сандърс е имал несигурна работа през целия си живот и забогатява едва в напреднала възраст

Харалд Дейвид Сандърс е мъжът, създал известната верига за фастфууд KFC. Той се усмихва и на логото на компанията.

Но му е трябвало много време, за да изгради империята си. През целия си живот той е офицер, застрахователен агент, шофьор, миньор и земеделец.

На 40-годишна възраст полковник Сандърс започва да готви ястия с пилешко месо и да ги продава в бензиностанции. Едва 25 години по-късно той успява да намери сътрудници, които му позволяват да отвори първия си ресторант. След него идват и следващите.

Полковникът си създава уникален външен вид, като използва изключително бели костюми с тясна черна вратовръзка. Той участва активно в разработването на компанията до края на живота си и умира на 90-годишна възраст.

Лучано Бенетон расте в бедно семейство и продава всичкото си имущество, за да създаде компанията си

Семейство Бенетон не е богато. След смъртта на бащата, майката се озовава сама с четири деца. Един ден Джулиана - едно от най-големите момичета, решава да изплете пуловер за брат си Лучано.

Той бил толкова оригинален и привлекателен, че младежът я помолил да изплете още пуловери, за да ги продава.

За да купи плетачна машина, той трябвало да продаде акордеон, велосипед и почти да гладува четири дълги месеца. Но децата имали късмет.

Пуловерите се продавали много добре и успехът не закъснял. Цветните дрехи на Benetton бързо стават известни в цял свят, до голяма степен благодарение на изобретателността на ръководителите на компанията, които винаги използвали провокативни реклами.

Компанията все още се управлява от основателите й – четиримата братя Бенетон.

Ролите на Чарли Чаплин не се харесвали на шефа му и актьорът едва запазил договора си с киностудиото

Днес е трудно да си представим световното кино без големия Чарли Чаплин. Но се оказва, че той е преминал през доста препятствия по време на творческия си път.

През 1913 г. Чаплин е забелязан от филмовия продуцент Мак Сенет, но след първата роля на актьора продуцентът признал пред екипа си, че е взел Чаплин прибързано и че съжалява за решението си.

За британеца е много трудно да се адаптира към новите условия в киното и към натиска. С много трудности Мак Сенет разрешава на актьора да остане в проекта. Но този път Чаплин не го разочарова и бързо се превръща в истинска звезда.

Гал Гадот била уморена от безкрайните кастинги и се готвела да се откаже окончателно от света на киното

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot) on

Не всички актьори в Холивуд са имали шанса да получат голяма роля още в началото на кариерата си. Точно това се случва на Гал Гадот, звездата от филма „Жената-чудо“.

На 18-годишна възраст младото момиче печели титлата Мис Израел, след което получава много предложения да се снима в реклами и за корици на списания.

Гадот мечтае за първи роли в киното, но представянето й на големия екран дълго време е ограничено до малки роли в различни части на „Бързи и яростни“. Уморена от безкрайните кастинги и негативни отговори, актрисата започва да мисли сериозно да смени професията.

Но през 2013 г. печели кастинга за таен проект и получава главната роля в „Жената-чудо“. Сега можете ли да си представите друга актриса в тази роля?

Майкъл Джордан никога не е бил приеман в баскетболен отбор в училище

A post shared by Jordan (@jumpman23) on

На младини Майкъл Джордан практикувал различни спортове, но най-много обичал баскетбола. В училище обаче той бил висок само 1.75 м и треньорът не го искал в отбора си, тъй като му трябвали по-високи момчета.

Джордан бил толкова разочарован, че си обещал да направи всичко възможно да докаже на треньора си, че греши. Той работил усърдно и тренирал много скокове, за да компенсира ниския си ръст.

Две години по-късно Джордан не само пораснал, но и развил уменията си и в крайна сметка бил приет в отбора в училище, след това в този на университета и накрая в НБА. Какво ли щеше да се случи с него без упоритостта му?

Творбите на Клод Моне дълго време не били признати

A post shared by The Met (@metmuseum) on

Макар че сега картините му се продават за милиони долари, в миналото те не привличали вниманието на любителите на изкуството и на широката публика. Работата на един от създателите на импресионизма не е призната и семейството му живее постоянно на ръба на бедността.

Художникът организира първата си изложба едва на 39-годишна възраст – тя получава добри оценки от критиците и поставя началото на успеха му.

Картините му, в крайна сметка, намират купувач и по-късно Моне печели почетно място в списъка с най-талантливите художници. Импресионизмът изкушава любителите на изкуството от цял свят.

Джек Лондон получил няколко отказа, преди да успее да публикува историите си

Писателят Джек Лондон расте в много бедно семейство. В училище той трябва да учи и да продава вестници, след това да работи в завод.

На 22-годишна възраст Лондон започва да пише новели и романи, които изпраща на всички местни вестници и списания, но те постоянно отказвали да ги публикуват.

Твърди се, че писателят е получил около 600 негативни отговора, но никога не се е съмнявал в таланта си и продължавал да пише. Така през 1893 г. се появява първото му есе, „Тайфун край бреговете на Япония“, което бележи началото на литературната му кариера.

Харисън Форд играе само малки роли и работи като дърводелец до 35-а си годишнина

Един от най-трудните и интересни дебюти в Холивуд принадлежи на Харисън Форд. В началото на кариерата си актьорът играе различни второстепенни роли и след 15 години, в крайна сметка, решава да се посвети на дърводелството.


Работата му вървяла много добре - до такава степен, че наел асистенти.

Това продължило около осем години, докато Джордж Лукас не среща дърводелеца, който поправял офиса на Франсис Форд Копола, и поискал от него да прочете един сценарий. Режисьорът харесал Форд и така той получил ролята на Хан Соло, с която получава световна известност.