Списание Time определи „Нарушителите на мълчанието“ (Silence Breakers) – жени, които говорят срещу сексуалното посегателство, за своя „Личност на годината“, съобщава ВВС.

Движението е най-тясно свързано с хаштага #MeToo, който се появи след обвиненията срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Time пише, че хаштагът е „част от картината, но не цялата картина“.

„Това е най-бързата социална промяна от десетилетия“, отбеляза главният редактор на списанието Едуард Фелсентал в предаването Today на NBC.

“Тя започна с индивидуални смели действия на стотици жени, както и на някои мъже, които излязоха, за да разкажат своите истории“, допълни Фелсентал.

Списанието илюстрира вездесъщата природа на сексуалното посегателство, като показва жени с видимо различно минало на корицата си.

Това са две звезди – Ашли Джъд, която първа наруши мълчанието срещу Уайнстийн, и поп певицата Тейлър Суифт, която спечели граждански иск срещу бивш ди джей, когото обвини, че я е хванал за задните части.

Те са снимани до 42-годишната Изабел Паскуал, берачка на ягоди от Мексико (това не е истинското й име), 40-годишната Адама Иву, корпоративен лобист в Сакраменто, и 26-годишната Сюзан Фаулър, бивш инженер в Uber, чиито обвинения станаха причина генералният директор на компанията да подаде оставка.

Много други хора са включени в движението зад фотосесията за корицата. „Този момент няма лидер или една обединяваща догма. Хаштагът #MeToo (който бързо се превърна в #BalanceTonPorc, #YoTambien, #Ana_kaman и много други), предоставил до момента възможност за солидарност за милиони хора, разказващи историите си, е част от картината, но не цялата картина“, пише списанието.

„Обвинението сякаш се появи за една нощ. Но в действителност то се подготвяше от години, десетилетия, столетия“, допълва изданието.

Американският президент Доналд Тръмп остана на второ място, след като спечели титлата миналата година.

Традицията на списание Time да избира личност на годината започва през 1927 г. като „Мъж на годината“. Титлата е признание към човека, който „за добро или лошо... е оказал най-голямо влияние върху събитията през годината“.

В мнозинството от случаите е бил избиран един човек, но това невинаги е така. През 2014 г. „борците срещу Ебола“ бяха признати за личност на годината, а през 2011 г. титлата отиде при „Протестиращият човек“ - признание за значението на т. нар. Арабска пролет.