Спекулантите не са единствените, които празнуват внушителното поскъпване на виртуалната валута биткойн. Навярно лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун също има поводи за радост, свързани с криптовалутите.

През последните месеци сериозно се заговори, че Северна Корея финансира режима си, включително и чрез виртуални валути. Смята се, че страната копае/добива биткойни, стои зад някои от хакерските атаки, изискващи откуп от засегнатите потребители, както и че краде криптовалути от онлайн борси.

„Факт е, че Северна Корея е нападала борси за виртуални валути“, казва Лии Донг-геун, директор на южнокорейската държавна агенция Korea Internet and Security Agency, цитиран от CNN.

„Не знаем колко е откраднала Северна Корея досега, но знаем, че полицията потвърди хакерските покушения“, казва експертът.

Освен чрез търговия, от виртуалните валути може да се печели чрез копаене/добиване. Тъй като блокчейн технологията реално е peer-2-peer базирана, копаенето/добиването е ключов процес за функционирането на криптовалутите.

Потребителите копаят биткойни, като свързват компютрите си в peer-2-peer мрежата и по този начин поддържат платежната инфраструктура, в която циркулира дадената криптовалута, като в замяна могат да добиват от нея.

Този процес отдавна загуби своята ефективност, тъй като стана толкова масов, че обикновените потребители вече трябва да се конкурират с огромни ферми за копаене.

Така или иначе, никой не е наясно кога Северна Корея е започнала да копае биткойни, нито колко точно е успяла да открадне.

Според експерти, вероятността за нови хакерски атаки се покачва правопропорционално с цената на биткойн.

Виртуалната валута буквално подлуди света, след като в началото на годината се търгуваше на ниво под 1000 долара, само за да премине равнището от 17 хил. долара през миналата седмица.

Това, което се смята, че привлича Северна Корея към криптовалутите, е тяхната децентрализираност. Чрез тях може да се прехвърля стойност, да се правят разплащания и прочее без никаква регулация и надзор от национални правителства.

В международната изолация, в която се намира Пхенян, децентрализираната платежна система е най-доброто, което може да се случи на страната. По този начин могат да се прехвърлят огромни капитали, напълно анонимно и без никакви посредници.

Биткойните често се съхраняват по сметки в онлайн борсите за търговия, Те обаче лесно могат да се обменят в друг вид виртуални валути, да се прехвърлят към други борси, като в крайна сметка накрая се изтеглят под формата на фиатни пари, става ясно от думите на Брус Боланд, шеф на технологичния офис в Сингапур на компанията за киберсигурност FireEye.

„Могат да правят тези трансакции много бързо и да избягват проследяването на парите“, казва Боланд.

Северна Корея редовно отрича всички обвинения в хакерски атаки по света. Но интересът към криптовалутите в страната не е тайна.

През миналия месец в Университета за наука и технология в Пхенян е проведена лекция от биткойн експерт, който да обясни на студентите за технологията, стояща зад биткойн.

По думите на Боланд, компанията FireEye вярва, че Северна Корея „развива значителен брой хора, които да разбират от биткойн, така че да разгърне операциите си“.