Сякаш преди цяла вечност Apple представи за първи път iMac Pro - подобрена, професионална версия на Mac компютър от типа „всичко в едно“.

Тъмносивият компютър ще се появи на пазара на 14 декември, а цената му ще започва от 4 999 долара, съобщава TechCrunch. Той ще включва процесор Xeon с 18 изчислителни ядра и 32 GB памет.

Явно е, че компанията все още е фокусирана върху хората с креативни професии и най-новата й машина е проектирана да изпълнява сложни задачи, като редактиране на 4К видео и 3D графики.

Фотографът Венсан ЛаФоре е тествал версията на машината с 10 изчислителни ядра и не пести ласкавите си думи за новия iMac.

„Видях много последователни резултати: два до три пъти по-висока скорост (в сравнение с настоящия ми iMac и MacBook Pro 15)“, казва той.

Марк Браунлий, който има собствен канал в You Tube, смята, че машината е идеална за собствените му нужди: „Това е съвършената машина за напреднал потребител на You Tube“, отбелязва Браунлий.

С една дума, първоначалните впечатления от iMac Pro са, че той е много добър и много, много скъп. 4 999 долара е само първоначалната цена.

iMac Pro се появява във важен момент за компанията. В последните години Microsoft привлича част от хората с творчески професии, залагащи на Apple, с линията си Surface и сега компанията преосмисля напълно iMac Pro.

Новата система е опит една от най-популярните линии на Apple да бъде отнесена в съвсем нова категория при запазване на дългогодишната основна аудитория. Това става и в момент, когато Apple гледа към бъдещето на създаването на съдържание.

На конференцията на разработчици WWDC Тим Кук отбеляза, че компанията му най-после е готова да прегърне виртуалната реалност и иска да е ключов играч в създаването на съдържание, свързано с виртуална реалност. Това ще изисква мощни машини и от двете страни на пазара.

Най-развитите машини от стандартната линия iMac вече могат да поддържат VR плейбек. Компанията въведе също Metal for VR с надеждата разработчиците да използват машините й за създаване на съдържание, свързано с виртуалната реалност.

На продуктовата страница за iMac Pro за това се говори без особена сигурност. „С новата Vega GPU, iMac Pro ви позволява да правите повече от това да се потопите във VR световете. Той ви дава възможност да ги създавате от самото начало“, пише Apple.