Със сигурност ви се е случвало една мелодия до такава степен да се завърти в главата ви, че да чувате само нея.

Това явление, което е особено масово по Коледа, си има своето научно обяснение.

Джо Бенет, музиколог и вицепрезидент по академичните въпроси в музикалния колеж Бъркли, се заема да открие кои елементи от коледната музика ни карат да се чувстваме толкова весели.

След това той публикува констатациите си, за да помогне за създаването на най-щастливата коледна песен на всички времена.

Бенет сравнява всички празнични песни, които се класират в Топ 200 най-добри песни на Spotify през седмицата около Коледа миналата година - те са общо 78.

Песните са категоризирани в девет теми: дом, влюбени, изгубена любов, парти, дядо Коледа, сняг, религиозни, мир на земята и инструментални (без текст).

Той отбелязва и тоналността на всяка песен, година на създаване и вокална категория (мъж, жена, дует, група или инструментал).

В заключенията си той стига до извода, че най-добрата коледна песен трябва да бъде в си мажор или а мажор, четири четвърти музикален размер, има лирична тема и отнасяща се до Дядо Коледа, сняг, дом и семейство или любов.

Задължителни условия още са да има звънчета на шейна, да бъде в темпо приблизително 115 удара в минута и да се изпълнява от Майкъл Бубле.

След това споделя тези данни с композитора Хариет Грийн и продуцента Стив Андерсън. Дуото работи заедно, за да превърне цялата тази информация в песента "Любовта не е просто за Коледа", изпълнявана от London Community Gospel Choir..

Проектът е спонсориран от Intu Potteries - мол в Сток-он-Трент във Великобритания и може да бъде чут там през този празничен сезон.

"Музиката и празничните песни са огромна част от вълнението по Коледа. Искахме да намерим начин да направим пазаруването по-щастливо", посочват от търговския център.

Супер закачливата песен е достъпна и за стрийминг на Spotify, така че и вие можете да изпитате ефектите й върху настроението.

Забавен факт: Не само празничната музика ни носи весело настроение. Изследванията показват още, че поставянето на празнични декорации по-рано може действително да ви направи по-щастливи.