Френският президент Еманюел Макрон неотдавна помогна за откриването на нов разпределителен център на Amazon в Северна Франция, но сега гигантът в търговията на дребно си навлече гнева на правителството.

Икономическият министър Брюно Льо Мер подаде оплакване срещу Amazon за злоупотреба с доставчиците й заради наличието на едностранчиви клаузи в договорите, съобщава френският вестник Le Parisien.

Той иска рекордна глоба от десет милиона евро, което е „силно и безпрецедентно действие“, съобщи министерството в комюнике. „Платформата налага небалансирани отношения на продавачите си..., които могат да ги тласнат към банкрут“, съобщи началникът на канцеларията на министъра на икономиката Лоик Тангю.

По-конкретно, продавачите на Amazon поемат отговорност за проблеми, като повредени пакети, проблеми с доставката и неизпълнени крайни срокове и могат да бъдат уволнени от сайта, ако не се съобразят.

Освен това Amazon може да променя договорите на продавачите за една нощ, като иска по-кратки срокове за доставка, например, или да уволни търговец по всяко време.

Агенцията за защита на потребителите и предотвратяване на измамите във Франция разследва Amazon и други онлайн продавачи в последните две години, като проучваше клаузи и получаваше обратна връзка от 10 000 продавачи в страната.

Форумите на продавачите във Франция гъмжат от истории за забавяния на проверката на акаунта и заплахи за отмяна на поръчката заради малки проблеми.

Един от потребителите съобщава, че оплакване от клиент заради забавяне, което не било по негова вина, станало причина за заплашително писмо. „Те ни третират като обикновени подчинени“, пише той.

Amazon предизвиква противоречия във Франция. Властите в Париж неотдавна се оплакаха, че Amazon Prime Now може да дестабилизира икономиката, като навреди на ресторанти и хранителни магазини, например.

В същото време това е най-популярният сайт за електронна търговия в страната с 3.5 милиона потребители на ден.

Правителството на Макрон насърчава технологичната индустрия във Франция, както никой досега, но разследването и потенциалните глоби показват, че има лимит на позволеното.