Архитектурната фирма Oiio предложи радикална нова форма на транспорт за Лос Анджелис - кабинки, подобни на балони, на колела, които могат да пътуват по пътя, но и да се изкачат нагоре по сградите.

Концепцията беше представена на автомобилното изложение Challenge 2017 в Лос Анджелис, което имаше изискване участниците да представят вижданията си за бъдещия начин за придвижване в града.

От Oiio установяват, че личните превозни средства включват двигател, кабина и багажник и че тези елементи не могат да се използват поотделно.

"Най-големият недостатък на колата е фактът, че тя използва твърде много ресурси с твърде малко въздействие", казват архитектите.

"Когато едно или две лица се возят, те използват двигателя и две от седалките, но останалите места, както и багажникът, представляват неизползвани ресурси за този конкретен период на транспортиране".

Затова те решават, че колата може да бъде разделена на три отделни компонента и че хората могат просто да използват само кабината.

Този прозрачен балон би могъл да се монтира на задвижвана основа с колела, само когато е необходимо, за да пренасочи потребителя към желаната от него дестинация. Базите и кабините биха били взаимнозаменяеми.

Освен хоризонталния транспорт, шушулките биха могли да се прикрепят към странични системи, като да ги повдигат по фасадите на сградите.

Oiio вярва, че комбинирането на автомобилната мобилност и архитектурата ще доведе до по-голяма ефективност и по-малко отпадъци - както по отношение на пространството, така и на ресурсите на града.

Идеите за притежание на автомобил се промениха драстично, откакто се появиха приложения за споделяне на пътувания като Uber и Lyft, но предложението на Oiio направи това още едно. Uber има също грандиозни планове за бъдещето, включително наскоро обявено партньорство с НАСА, което предвижда летящи електрически таксита в Лос Анджелис от 2020 г.