Алпинизъм, хайкинг или тичане – това не са нещата, с които да се занимавате, когато искате да се развлечете или да постигнете умиротворение.

Поне така смятат японците и чуждестранните туристи, които идват да разгледат бамбуковата горичка Сагано.

В западните покрайнини на град Киото, в подножието на планината Арасияма, се намира едно японско съкровище – японската горичка Сагано. Живописната алея, заобиколена от хиляди редове бамбукови дървета, потапя посетителите в състояние на медитация.

Разбира се, необходима е правилна душевна настройка.

Както разказва журналистът на The Independent Селена Хой, горското къпане е особен ритуал - терапия, която дори се препоръчва на деца със сериозни проблеми или травми.

Екскурзоводът Казунари Уеда отбелязва, че синдриньоку (така се наричат горските къпания в Япония) представлява бавна разходка из гората, наслаждаване на аромата на дърветата, звука на вятъра и пеенето на птиците.

А също така съзерцаване на комореби – древна светлина, която се прокрадва през короните на дърветата. Синдриньоку позволява да забравите своите тревоги и ангажименти, уверен е Уеда.

Японското правителство е напълно съгласно с тази концепция. В наши дни разходките в горите са доста популярни сред местните жители, които са добре осведомени относно резултатите от изследванията на ползата от горското къпане.

То засилва имунната система, понижава стреса, води до физическо отпускане на организма и освобождаване от тежестта на ежедневните проблеми.

В Япония дори има нестопанска организация, която се занимава с всички видове синдриньоку – Обществото на горската терапия. Тя функционира от 2008 г., благодарение на група изследователи, които са осъзнали полезния терапевтичен ефект на разходките из гората.

Благодарение на това общество, горска терапия вече има в 62 местности в Япония. В тях се провеждат занимания синдриньоку. Този метод активно се препоръчва за рехабилитация след тежки травми или болести.

Понястоящем извън пределите на Япония горското къпане придобива репутация на нова мода, която носи пари на предприемчиви организации.

Същността на синдриньоку обаче е друга – за да практикувате тази традиция, нуждаете се единствено от гора, в която да се поразходите. Само гората и вие. Никакви посредници.

Освен бамбуковата горичка в Сагано, в Япония остров Якусима може да привлече вниманието ви с древни кедрови гори и цели острови с мъх. Този остров е вдъхновил Хаяо Миядзаки да създаде филма „Принцеса Мононоке“.