Диверсификацията на пазара на криптовалути започна да стопява доминацията на най-известната и скъпа виртуална валута – биткойна.

Търговията с биткойн вече заема дял от 36% от общите изтъргувани обеми на световния пазар на криптовалути, сочи справка в сайта CoinMarketCap.

Това е сериозно изменение, тъй като през миналата година търговията с биткойн оформяше над 50% от световния пазар на виртуални валути, а само до преди няколко месеца делът беше дори още по-висок.

Към днешна дата, през последните 24 часа са изтъргувани криптовалути на обща стойност 39.2 млрд. долара, като 14.1 млрд. долара от тях се дължат на покупко-продажба на биткойн.

Ценовите рекорди, които постигна биткойнът в края на миналата година, респективно по-високия риск, провокираха инвеститорите да потърсят алтернативни криптовaлути с цел диверсификация на техния портфейл.

Това доведе до сериозен ръст в цените на множество непознати за широката общественост до този момент криптовалути. От друга страна, от близо 20 хил. долара, биткойнът се срина до ниво от около 13 хил. долара.

Докато през миналата година всеки спад в цената му буквално оцветяваше в червено всички останали криптовалути, понастоящем положението е малко по-различно.

Въпреки че биткойнът се търгува срещу 13 592 долара към момента на подготвяне на материала, общата пазарна капитализация на всички виртуални валути достига 631 млрд. долара. Това се дължи на силното представяне на алтернативите на биткойн.

Така например, XRP на Ripple вече се търгува срещу 2.30 долара, при положение че в началото на декември миналата година цената му бе под 0.25 долара.

Само за последните 24 часа етер на Етериум е поскъпнал с близо 14%, Cardano е добавил близо 10%, Лайткойн е нараснал с 7.5%, IOTA записва увеличение от 13%.

Поведението на пазара от началото на тази година издава признаци за намаляване на влиянието на биткойн за сметка на други криптовалути.

Въпреки всичко, средата остава силно рискова, тъй като една възможна регулация на търговията с виртуални валути може да промени пейзажа буквално за минути.