Основателят на Amazon Джеф Безос обяви вчера, че заедно със съпругата си МакКензи планират да се разведат.

При състояние от 137 млрд. долара, класиращо Безос на челно място сред най-богатите хора в света, разводът би заел и първото място сред най-скъпите раздели в историята.

Много знаменитости са попадали от грешната страна на скъпи бракоразводни дела, като сред тях са Пол Макартни, Мадона, Тайгър Уудс и дори президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Въпреки че една от двете страни във всеки от тези разводи е получила десетки милиони долари, те бледнеят, в сравнение с най-скъпите бракоразводни споразумение в историята.

В тази класация попадат разводи на стойност стотици милиони долари, а в някои случаи и 1 млрд. долара или повече.


Ето ги и тях:

10. Боб Джонсън и Шийла Кръмп Джонсън, 2002 г. — 400 млн. долара

Телевизионните магнати Боб Джонсън и Шийла Джонсън са семейство в периода 1969 – 2002 г., като в тогава съосновават Black Entertainment Television (BET).

През 2000 г. двамата станаха първите чернокожи милиардери. Когато обаче се развеждат две години по-късно, Шийла си тръгва с 400 млн. долара, според ABC News.

В странен обрат на съдбата, впоследствие тя се омъжва за съдията по бракоразводното дело с бившия й съпруг.

9. Мел Гибсън и Робин Муур, 2006 г. — 425 млн. долара

Бракоразводното споразумение на стойност близо половин милиард долара остава най-голямото в Холивуд и до днес.

По онова време то съставлява половината от личното богатство на Мел Гибсън.

8. Крейг Маккоу и Уенди Маккоу, 1997 г. — 460 млн. долара

Пионерът в индустрията на мобилните телефони Крейг Маккоу и вестникарският издател Уенди Маккоу се развеждат без драми през 1997 г., като бракоразводното споразумение е на стойност над 460 млн. долара в акции на Nextel, според Forbes.


7. Дмитрий Риболовльов и Елена Риболовльова, 2014 г. — 604 млн. долара

Елена Риболовльова подава молба за развод от руския бизнесмен Дмитрий Рибиловльов и изтъква като причина "многобройните му изневери".

Съдът първоначално присъжда на Елена невероятните 4.5 млрд. долара през 2014 г., но след като решението е обжалвано, тя си тръгва от брака "само" с 604 млн. долара.

6. Аднан Кашоги и Сорая Кашоги, 1980 г. — 874 млн. долара

През 1961 г. саудитският търговец на оръжие Аднан Кашоги се жени за 20-годишната британка Сандра Дейли, която приема исляма и променя името си на Сорая.

Според сп. Time, в пика на богатството им двойката притежава 17 жилища, три самолета и три яхти.

Двамата се развеждат през 1974 г., а бракоразводното споразумение е на стойност рекордните за онова време 874 млн. долара, които днес се равняват на над 2 млрд. долара.

5. Харълд Хам и Сю Ан Арнал, 2012 г. — 975 млн. долара

Съдебното дело между петролния магнат Харълд Хам и неговата съпруга Сю Ан Арнал завършва с това, че Хам й написва чек за цели 974.8 млн. долара.

Арнал първоначално не осребрява чека и настоява за по-голяма сума, но впоследствие отстъпва през 2015 г.4. Стив и Илейн Уин, 2010 г. — 1 млрд. долара

Големите играчи в хазартния бизнес на Лас Вегас Стив и Илейн Уин са женени един за друг не веднъж а два пъти - от 1963 до 1986 г. и от 1991 до 2010 г.

Вторият им развод се смята за един от най-скъпите в историята. Въпреки че за него няма много подробности, се смята, че бракоразводното споразумение е на стойност 1 млрд. долара.


3. Бърни Екълстоун и Славица Радич, 2009 г. — 1.2 млрд. долара

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун, който е един от най-богатите хора във Великобритания, се развежда с хърватския модел Славица Радич през 2009 г.

Бракоразводното споразумение е на стойност 1.2 млрд. долара и макар че подробностите не са много ясни, при този развод изглежда има необичайна ситуация и Радич е тази, която плаща на Екълстоун.

2. Рупърт Мърдок и Ана Торв, 1999 г. — 1.7 млрд. долара

Медийният магнат Рупърт Мърдок и журналистката Торв имат 31-годишен брак и три деца.

Плановете на двамата относно това кога да сe оттегли Мърдок обаче се разминават и те решават да се разделят приятелски през 1998 г. Няма много подробности около развода, но се смята, че Торв е получила 1.7 млрд. долара.

И двамата забравят бързo един за друг. Мърдок се жени за Уенди Денг 17 дни след развода им, а Торв се омъжва за Уилям Ман шест месеца след това.

1. Алек Уилденстaйн и Джослин Уилденстайн (на снимката), 1999 г. — 3.8 млрд. долара

Най-скъпият развод досега става факт през 1999 г., когато френско-американският бизнесмен и търговец на предмети на изкуството Алек Уилденстайн се развежда със съпругата си Джослин, с която имат 21-годишен брак.

Съдебното дело, съпътстващо развода, води до това, че на Джослин са присъдени 2.5 млрд. долара и по 100 млн. долара за всяка от следващите 13 години, пише People. Така общата сума възлиза на 3.8 млрд. долара.