Илон Мъск, основател и изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили Tesla, може да счупи всички рекорди и стане най-богатия човек в света. Това ще се случи, ако новата необичайна и амбициозна схема на компанията проработи.

46-годишният предприемач, който така или иначе вече е милиардер, е дал съгласието си да работи без възнаграждение през следващите 10 години.

В края на този период обаче, той ще получи безпрецедентен бонус в размер на космическите 55.8 млрд. долара. Условието е да повиши стойността на Tesla до 650 млрд. долара в рамките на поставения срок.

Ако Мъск постигне заложените цели, той ще се превърне в изпълнителния директор с най-висок бонус, получаван някога.

„Илон няма да получи никакви гарантирани компенсации – нито заплата, нито бонуси, нито дял от капитала през посочения времеви период“, посочват от компанията, цитирани от The Guardian.

„Вместо това, единствената компенсация за Илон ще бъде 100% на база риск и представяне, което гарантира, че той ще бъде компенсиран, единствено ако Tesla и всички наши акционери се справят изключително добре“, обясняват от Tesla.

“За да може Илон да достигне до наградата, пазарната капитализация на Tesla трябва да се увеличи до 650 млрд. долара“, добавят от компанията.

Новата схема се прилага като знак, че Илон Мъск няма намерение да напуска Tesla, за да се фокусира върху другите си бизнеси, сред които изпъква план за колонизация на Марс чрез ракети, построени от неговата компания SpaceX.

Именно поради това Мъск ще получи гигантския бонус, само ако през идните 10 години продължи да заема постовете на изпълнителен директор, президент и ръководител продуктова политика в компанията.

Задачата на милиардера обаче няма да е лесна. Понастоящем пазарната капитализация на Tesla възлиза на 59 млрд. долара. Това означава, че на Мъск ще са нужни около 1000% ръст през посочения период, за да повиши стойността на концерна до 650 млрд. долара.

Още повече, че към днешна дата само три компании в света струват повече от Tesla: Apple (908 млрд. долара), Alphabet - компанията-майка на Google (807 млрд. долара) и Microsoft (707 млрд. долара).

„Вярваме, че Tesla има уникалната възможност да продължи да осигурява на акционерите стойност“, посочват от борда на директорите в писмо до акционерите.

„Нашите намерения може и да се струват амбициозни на някои, а на други – невъзможни, но това е проектът. Обичаме да си поставяме предизвикателства, цели, които са трудни за постигане, като по този начин се фокусираме върху усилията, необходими за изпълнението им“, пише в писмото.

Бонусът, предвиден за Мъск, ще се изплаща на траншове, в зависимост от пазарната капитализация и приходите на Tesla. За да прибере първия транш в размер на 1% от акциите на компанията, струващи около 600 млн. долара по настоящи цени – пазарната цена на Tesla трябва да достигне 100 млрд. долара.

Мъск ще прибира допълнителен 1% под формата на акции (stock grants) на всяко повишение в пазарната оценка с 50 млрд. долара. За да постигне крайната цел, Tesla също така трябва да е постигнала и определени равнища, по отношение на приходи и печалба.

Така, ако Мъск иска целия бонус, то в края на периода компанията трябва да има приходи в размер на 175 млрд. долара годишно, което е повече от настоящите продажби на концерн, като General Motors.

Мъск, който към днешна дата е 44-ият най-богат човек в света, притежава „скромните“ 21.5 млрд. долара, по данни на Bloomberg. Той е най-големият акционер в Tesla с дял в размер на 21.9%.

Ако той задържи всичките си акции и постигне максималните заложени цели, Мъск може да завърши десетилетието с 28.3% дял в Tesla (стига компанията да не пусне нови книжа). Ако компанията достигне цена от 650 млрд. долара, делът на Мъск ще се оценява на 184 млрд. долара, което лесно ще го превърне в най-богатия човек в света.

Акционерите не Tesla ще гласуват предложението на общо събрание, насрочено за месец март. Илон Мъск и неговият брат Кимбъл, който е третият най-едър акционер в компанията, няма да имат право на глас по време на вота.