Нормално е да се чувствате жадни, след като ядете солено ястие или правите усилени упражнения. Но понякога за жаждата има скрита причина.

Може да сте чували за стандартното правило "пийте осем чаши вода на ден". Въпреки че това не е най-добрата основа за измерване на подходящата хидратация, много хора я следват и са здрави.

Адекватната хидратация зависи от много различни фактори като вашето тегло, активност и потене, външната температура.

Минерална или изворна вода, ароматизирана с плодове или в супи и други храни, е от решаващо значение за вашето здраве. Вие губите вода, дори когато се къпете и се движите.

Най-добрият показател за вашата хидратация е урината. Някой, който е добре хидратиран, ще има ясна или светла урина. Тъмната урина е знак за дехидратация. Други признаци на дехидратация включват сухота в устата, сънливост, суха кожа, запек, замайване и силна жажда.

Вижте още неочаквани причини да сте винаги жадни:

Вие сте анемични

Леката анемия често не се диагностицира дълго време, тъй като тялото се адаптира, за да функционира с липса на достатъчно червени кръвни клетки и хората се чувстват нормално.

Тъй като анемията се влошава, може да усетите по-силна жажда и да започнете да се потите повече, според изследванията. Когато тялото няма достатъчно червени кръвни клетки, системата за самозащита се задейства и тя ще се опита да компенсира недостатъка, като предизвиква жажда.

Взимате добавки

Ако обмисляте приема на добавки, говорете с вашия лекар за възможни нежелани реакции. Хранителните добавки обикновено са витамини, минерали, билки и екстракти под формата на таблетки, капсули или прахове.

Хранителните добавки не се регулират като лекарствата. Някои увеличават производителността на урината, а предозирането с витамини е възможна причина за дехидратация.

Имате ксеростомия

Състоянието е известно като сухота в устата. Сухотата на лигавицата в устата се дължи на по-малък поток на слюнката или на промяна в състава й. Липсата на слюнка, която е дезинфектант, означава, че устата ви сега е място за размножаване на бактерии, защото няма с какво да „измиете“ микробите.Кръвното ви налягане е ниско

Дехидратацията - когато тялото губи повече вода, отколкото приемате - може понякога да причини спадане на кръвното налягане.

Когато тялото няма достатъчно вода, то се затруднява да доставя на клетките кислород и хранителни вещества и се бори да премахне отпадъчните продукти.

Питейната вода е естествен начин да повишите кръвното си налягане до нормално ниво.

Консумирате твърде много натрий

Солта ви прави жадни. Тялото реагира чрез задържане на вода, която разширява допълнителния клетъчен обем. В резултат на това имате около 1.5 литра допълнителна клетъчна течност.

Неотдавнашното проучване сочи, че солта причинява глад, а не жажда, но тялото често обърква двете, поради което хората се борят да отслабнат и ядат, когато трябва да пият повече вода.

Имате диабет

Диабетът може да ви накара да се почувствате жадни и да уринирате повече от нормалното. Тялото се опитва да разрежда захарта в кръвта и да я балансира. Постоянната необходимост да отидете в банята може да означава, че кръвната ви захар е твърде висока.

Губите много от глюкозата, когато уринирате, но също така губите електролити. Ако не се лекува, с течение на времето хипергликемията може да причини увреждане на бъбреците.

Някои лекарства

Някои лекарства, като диуретици и лаксативи, могат да доведат до загуба на течности. Някои антидепресанти могат да причинят сухота в устата. Сухота в устата е често срещана нежелана реакция при много лекарства с рецепта и лекарства, използвани за лечение на болка, алергии и настинки (антихистамини и деконгестанти), затлъстяване, акне, епилепсия, гадене и дори астма.

Пиете твърде много

Дехидратацията може да се появи и в резултат на пиене на твърде много алкохол. Той понижава нивото на антидиуретичния хормон, който се използва от организма за поемане на вода. Вие губите повече течност, отколкото е необходимо, а тежката дехидратация - загубата на 25-30% от общия воден обем, дори може да доведе до смърт.

Пътувате до голяма надморска височина

Влажността е по-ниска на по-високите точки. Потта се изпарява бързо и може да не осъзнаете колко вода губите чрез натоварване. По-ниските нива на кислород също ви карат да вдишвате и издишвате по-бързо и по-дълбоко, което води до загуба на повече вода чрез дишане.

Според медицинското дружество "Уайлдърнес", вие губите вода чрез дишане на висока надморска височина два пъти по-бързо, отколкото на морското равнище.

Не ядете плодове и зеленчуци

Не е нужно да разчитате само на обикновена вода, за да останете хидратирани. Плодовете и зеленчуците могат да съставляват 20% от общия прием на вода, защото някои от тях имат много високо водно съдържание. Добър избор са диня, краставици, репички, ягоди и грейпфрут.