Днес съществуват много спорове за това какво трябва да представлява „правилното хранене“. Струва ли си например да правите т.нар. разтоварващи дни и в какво се състоят те?

Привържениците на тази теория са убедени, че гладуването без фанатизъм е най-добрият начин да се поддържаме във форма. Към него обаче не бива да подхождат хора, които имат проблеми със стомаха.

В следващите редове ще ви посочим 10 преимуществата на гладуването.

1/ Теглото

Гладуването може да бъде безопасен начин за отслабване. Много изследвания показват, че интервалното гладуване позволява на организма да гори мазнините по-ефективно, отколкото обичайните диети.

2/ Чувствителност към инсулина

Гладуването оказва положителен ефект върху чувствителността към инсулина, позволявайки на организма по-добре да усвоява въглехидратите.

3/ Метаболизъм

Гладуването от време на време е почивка за храносмилателната система. То може да активира метаболизма, за да се горят калории по-ефективно.

4/ Дълголетие

Вярвате или не, но колкото по-малко яде човек, толкова по-дълго ще живее.

5/ Режим на хранене

Гладуването може да бъде полезна практика за тези, които страдат от проблеми с храненето, както и за онези, които не могат да следват правилна схема на хранене поради натовареното си ежедневие или други приоритети.

6/ Мозък

Гладуването подобрява функциите на мозъка, като повишава производството на белтъчини, наричани BDNF. Те активират стволовите клетки на мозъка за преобразуване в нови неврони и стимулират ред други химически вещества, които са способни да повлияят на здравето на нервите.

7/ Апетит

На минутата си струва да се замислите може ли човек наистина да изпитва глад, ако не яде 3-4 часа. Разбира се, че не. Истински глад се усеща след 12-24 часа. Гладуването помага за регулиране на хормоните в тялото.

8/ Имунитет

Гладуването от време на време подобрява имунната система, тъй като намалява вредното въздействие на свободните радикали, регулира възпалителните процеси в организма и предпазва от образуването на ракови клетки.

9/ Самоусъвършенстване

Гладуването е помогнало на много хора да се почувстват по-свързани с живота по време на четене, медитация, йога, бойни изкуства и др. Отсъствието на храна в храносмилателната система създава условия за повече енергия в тялото.

10/ Кожа

Гладуването води до почистване на кожата, тъй като временно тялото е освободено от необходимостта да изразходва енегия за смилане. Вместо това се насочва към регенерация на системите.