Американският онлайн новинарски портал Salon предприе интересен ход, за да увеличи приходите си – копанене/добиване на криптовалути чрез компютрите на читателите.

Новинарската платформа разчита на приходи от реклама, като за целта често приканва потребителите си да изключат своя ad blocker - програмата, която филтрира онлайн рекламите, за да подпомогнат сайта.

Въпреки молбата, често читателите не желаят да бъдат бомбандирани от изкачащи менюта, банери и прочее онлайн рекламни похвати, поради което остават своя add blocker включен.

За да се справят с това, Salon - собственост на Salon Media Group, вече предлага избор на читателите – или изключвате add blocker-а, или позволявате да копаем/добиваме криптовалути чрез неизползваната мощност на вашия компютър, предава CNBC.

Копаенето на виртуални валути става по пасивен начин, чрез свързване на компютърна изчислителна мощност към peer-2-peer мрежата на блокчейн системата.

Така реално копачите поддържат инфраструктурата на криптовалутите, като при осъществяването на трансакции по мрежата копачите получават възнаграждение под формата на криптовалути.

„Вашата неизползвана процесорна мощ представляват ресурсите, които вече имате, но не използвате в пълния им потенциал, докато сте на сайта Salon.com”, пише в секцията за често задавани въпроси на медийната платформа.

„Копаенето използва повече от вашите ресурси, което означава, че вашият компютър работи на по-високи обороти, използвайки повече електричество спрямо моментите, когато само разглеждате сайта с визуализирани реклами“, добавят от компанията.

Salon използват системата Monero за осъществяване на новия си бизнес модел.

Този блокчейн модел се слави с високото ниво на анонимност, както и с това, че хакери често го използват, за да копаят криптовалути от машините на потребителите без тяхното знание.