Кой е най-големият производител на автомобили в света за 2017 година? Оказва се, че отговорът на този въпрос не е еднозначен. Причината е, че навлизането на нови играчи в битката за челните позиции обърка сметките на "старите кучета", пише BBC.

Изясняването на случая зависи от един критерий, който на пръв поглед изглежда прост, но всъщност се оказва дискусионен - как автомобилните компании дефинират понятието "автомобил".

Конгломератът Renault-Nissan-Mitsubishi претендира за челното място сред автопроизводителите, тъй като през 2017 година може да се похвали с 10,61 милиона продадени возила. Компанията беше образувана, след като френско-японският концерн Renault-Nissan придоби автомобилния бизнес на Mitsubishi през 2016 година, а през септември 2017 промени официално и своето име. Под шапката на компанията вече се произвеждат десет марки - Renault, Nissan, Mitsubishi, Infiniti, Renault Samsung Motors, Dacia, Alpine, Datsun, Venucia и Lada.

Най-голямата немска автомобилна компания Volkswagen обаче твърди, че през 2017 е продала 10,74 милиона автомобила, или с около 130 000 повече от Renault-Nissan-Mitsubishi. Защо тогава лидерството да не бъде тяхно за втора поредна година? Проблемът, според експертите, цитирани от BBC, е в това, че VW включва в своите продажби камионите и бусовете, които обаче не попадат в графата "леки автомобили", защото очевидно не са такива. Това е причината много престижни класации да поставят германския гигант на второ място, а други, разчитайки само на финансовите отчети, му отреждат първата позиция.

Объркването става още по-голямо, ако се вземе предвид факта, че автопроизводителите и различните държавни институции по света нямат стандартизирано определение за "лек", "лекотоварен" или "тежкотоварен" автомобил. Типичен пример са високопроходимите возила, от типа SUV (от англ. - sports utility vehicle). Дали те са леки коли или малки камиони? Отговорът зависи от това каква марка са и в коя част на света ги карате.

"SUV-овете станаха изключително популярни и повечето от тях почти не се различават от нормалните леки коли. В Съединените щати обаче някои високопроходими автомобили се регистрират като лекотоварни. В Сингапур, Малайзия и Тайланд например Toyota Hilux се води пикап, тоест товарно превозно средство с търговско предназначение, докато Toyota Fortuner, която се базира на същата платформа и дори изглежда почти идентично, се счита за обикновен пътнически автомобил", обяснява главният редактор на списание CarBuyer Дерин Уонг.

Според него линията, която разграничава двата сегмента е много тънка. Класическите пикапи, като Chevrolet Silverado, Ford F150 и Dodge Ram почти навсякъде се водят лекотоварни автомобили, независимо дали се използват за транспорт на товари или за лично превозно средство.

Терминологичният хаос обаче не приключва с тези примери. Още малко "цвят" внасят пътническите микробуси или т. нар. "ванове". Те почти винаги попадат в графата на моторните превозни средства с търговско предназначение, освен ако не става въпрос за "миниванове", които могат да превозват до 8 човека, като Toyota Sienna, Honda Odyssey, Kia Sedona и др.

И все пак, кой печели автомобилния приз на 2017 година?

Според Дерин Уонг от CarBuyer най-правилният подход е да се разчита на данните, предоставени от самите производители. Проблемът е, че не всички са предоставили отчетите си за 2017 година, а някои от тях не правят разграничение между леки и товарни превозни средства в статистиката за продажбите.

Анна-Мари Бейсдън от британската консултантска компания BMI Research поддържа тезата, че изключването на камионите, бусовете и автобусите дава най-чиста картина на пазара, който интересува масовия потребител - този на леките автомобили. А в този сегмент Renault-Nissan-Mitsubishi наистина печелят сериозни позиции и първото място в класацията не изглежда невъзможно, имайки предвид всички модели в гамата на компанията.

"Ако обаче включим всички моторни превозни средства, които се произвеждат от една компания, VW Group определено взима надмощие, защото от техните заводи излиза абсолютно всичко - от "малолитражките" на Skoda и Seat до суперавтомобилите на Porsche и тежките камиони на MAN", казва още Бейсдън.

Кой от двата подхода е по-подходящ си остава дискусионна тема. Безспорен обаче е фактът, че битката за челното място в автомобилния свят ще става все по-жестока.