Шест поредни шампионски титли на България, две участия в групите на Шампионската лига, няколко впечатляващи рейда в груповата фаза на Лига Европа, излизане от тежките пресявки и т.н, и т.н. Мачове с Реал Мадрид, Ливърпул, Арсенал, ПСЖ, Милан, Лацио, Валенсия, ПСВ Айндховен и Базел. Изграждане на нов стадион и модерна тренировъчна база. Трансфер на трима играчи в лицето на Жуниор Кайсара, Джонатан Кафу и Хосе Паломино във водещи шампионати за 17 милиона евро. Грубата калкулация показва приходи от над сто милиона лева, дошли от УЕФА, продажба на играчи, билети и спонсорски договори и почти толкова инвестиции в спортната инфраструктура и издръжката на Лудогорец. От въпросните приходи милиони са данъчните постъпления в държавната хазна.

Към това може да прибавим и “скромните” 8-9 милиона лева, които постъпиха в българския футбол от Фонд “Солидарност” към УЕФА заради двете участия на българския шампион в груповата фаза най-комерсиалния футболен турнир. Всичко това не се е случило в порядъка на 20-30 или 50 години, а само за седем, откакто Лудогорец влезе в “А” група. Звучи като сън или научна фантастика, нали? Няма нужда от ощипване, за да разберем, че е реалност, защото фактите са безспорни.

Дори и най-големият невежа в България би се чукнал по главата, за да се замисли как Лудогорец може, а другите - не? Защо Кирил и Георги Домусчиеви жънат успехи във футбола? Как братята успяха да превърнат отбор от 30-хиляден град в доминант в България и същият този тим води ожесточени битки в ядрото на футболна Европа.

Със сигурност доста българи са меко казано изненадани от успехите на Лудогорец. Други пък смятат, че голяма част от тях се дължат на късмет. Това донякъде е нормално. Същото обаче не се отнася за хората, които са запознати в детайли с процесите, развитието и бизнеса на братя Домусчиеви. Те са наясно, че успехът на Лудогорец е закономерност. Домусчиеви погледнаха и развиват Лудогорец като всяко едно тяхно предприятие. Разбира се, с малко повече емоционалност, но без да бягат от основните правила за развитие - експертност, последователност, екипност и строгата финансова дисциплина. Просто пренесоха успешния бизнес модел в Лудогорец. Така, както правят във всеки нов проект.

Малко предистория. Преди близо 19 години Кирил и Георги Домусчиеви стартират фармацевтичен бизнес и учредяват “Хювефарма” ЕООД. Компанията започва с приватизация на един завод в Пещера. Тя се развива като глобална фармацевтична компания с фокус върху разработването, производството и търговията с продукти за хуманната и ветеринарната медицина. Днес фирмата разполага със собствени заводи в България, САЩ, Белгия и Италия. “Хювефарма” продава своите продукти чрез собствени дъщерни дружества, търговски представителства и дистрибутор и е сред 10-те най-големи компании в света в областта на ветеринарната медицина. Наскоро “Хювефарма” придоби два завода в Америка за производство на ваксини…

Може само да гадаем колко точно на брой производствени предприятия управляват по света Кирил и Георги Домусчиеви, но със сигурност не са никак малко. Ясно е обаче, че инвестициите им са дългосрочни и под тяхна диктовка няма нито едно фалирало предприятие. Това лесно може да се провери. Напротив - производството върви на пълни обороти. И тук говорим за изключително сложна материя - производство на медикаменти и разработването на съвременни ваксини, където се изисква изключителна експертност и прецизност. Не за бизнес като покупко-продажба или внос и износ, без да подценяваме този вид услуги.

Явно тук настъпва моментът да зададем въпрос към зложелателите на братя Домусчиеви, които очевидно са любители на конспиративните теории. И в САЩ, Италия и Белгия ли бизнесмените са близки до правителства и президенти? И там ли са галеници на властта? Уважаеми господа, това е несериозно! Кой ще осигури предимство на българи да изградят няколко завода в Америка и след като ги развият да започнат да поглъщат мощни световни компании? Бъдете сигурни, че ако някой се ползва с протекции в САЩ, българите ще сме последни на опашката. Ако са решил¸ да правят подаръци, със сигурност нашите бизнесмени ще има да чакат. Човек от малка България може само по един начин да пробие на необятния американски и световен пазар - с познания, качества и далновидност. Да намери свободна ниша и да я следва неотлъчно. Така, както са го сторили Домусчиеви.

Но ето че в България се намират “личности”, които се опитват да омаскарят всичко. Полагат грозни усилия да оплитат в сложна и отровна плетиница от паяжини всяка положителна идея на Кирил Домусчиев. Конструктивните му начинания, които ще са полезни за обществото, се манипулират. Вадят се от контекста и са обявяват за контрапродуктивни, като непрестанно е атакуван от платени клакьори и тролове. Целта е да принизят него и всеки нормален инвеститор до тяхното ниво. Да го потопят в калта и отровната среда, където те успешно виреят. Некадърници, които съсипаха десетки дружества и предприятия, взети на караминьол, по скандален и бандитски начин, правят опит да създадат лош образ на един от най-успешните ни бизнесмени и футболни ръководители в България. Съвременното бедствие “троловете” очернят всичко по пятя си. Целта на поръчителите на тролските атаки е да намерят хора, които да обират неодобрението на обществото, за да прикриват собствените си своеволия.

Висша форма на наглост е чистокръвни бандити да се крият по дупките си и оттам да дават нареждания да се атакува човек като Домусчиев, който осигурява трайно препитание на хиляди семейства в няколко държави по света. Кощунство е подобни хора да се изявяват като морални ментори и съдници.

Много е подтискащо, че човешкият разум притежава способността от време на време да издига чистите неистини и манипулации до висините на неоспорим факт. Затова моят призив към всички хора е да полагат усилия да отсяват информацията в медиите. Да изчистват плевелите и да не обръщат внимание на злобата и пошлостта. Само истината може да ни накара да се замислим и да ни обедини. Ако всички подхождаме със снизхождение към невежеството и пошлостта, това означава, че ги поощряваме…

Рекордният вот с гласуваното доверие на футболните клубовете към Домусчиев да остане в Изпълкома на БФС, е категоричният отговор на най-успешния собственик на футболен клуб у нас по отношение на тролската атака, която се изля последните години срещу него. Естествено, продиктувана от завист и злоба…

Безпрецедентната почит и подкрепа от страна на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер към Домусчиев и отпускането на 100 милиона евро по плана “Юнкер”, е другият категоричен отговор на един от най-големите инвеститори в България по отношение на тролската атака, която се излива срещу него и всеки продуктивен бизнесмен. Напълно разбираемо е, че Домусчиев получи одобрението и подкрепата на правителството и българския народ. По простата причина, че се гласува доверие на сериозен предприемач, който се е доказал през годините и има солиден авторитет и присъствие на световния бизнес форум. Изграждането на два нови завода, които ще функционират на пълна мощност дълги години, ще е добра реклама за България. Колко родни бизнесмени са готови да се нагърбят с подобна мултимилионна инвестиция в тази специфична индустрия и да гарантират, че ще изпълнят докрай поетите ангажименти.