Професионалният футбол в Европа и в други части на света е спорт, който носи популярност, слава и богатство.

И докато някои футболисти биват погълнати от „красивата игра“ и се местят от един милионерски клуб в друг, печелейки сериозни суми и мислейки, че са достигнали върха в живота си, има други, които като предпазна мярка смесват спорта с образованието.

Въпреки че разполагат с милиони, представителите на тази група спортисти се подлагат на стреса да учат във висше учебно заведение и да получат диплома.

Ето някои от тях:

Франк Лампард

Преди да се сдобие със статут на легенда на Челси, Лампард играе основна роля в други английски клуб от Висшата лига – Уест Хям Юнайтед.

Лампард носи фланелката на Челси 13 години, като за това време става водещия голмайстор на клуба за всички времена. След края на престоя му в Челси, Лампард се мести във ФК Ню Йорк Сити през 2014 г. – ход, който показва, че той е готов да се пенсионира в САЩ.

Въпреки всичките тези постижения и това че е определян за един от най-добрите полузащитници на своето поколение, Лампард не се отказва от образованието.

През 2009 г. футболистът постигна впечатляващ резултат на тест за интелигентност, който дори бе достатъчен за приемането му в Менса, организацията на високоинтелигентните хора.

Той също така завършва средното си образование много висока оценка, в това число с отличен по латински език.

Хуан Мата

Мата играе за един от най-успелите клубове в света - Манчестър Юнайтед. Той също така бе част от испанския национален отбор, когато типът спечели Световното първенство в Южна Африка. През 2011 г. играчът подписва с Челси.

Независимо от натоварената си програма на футболист милионер от световна класа, Мата учи журналистика в Мадридския политехнически университет. Той не спира дотам.

Когато се мести в Лондон, за да заиграе за Челси, той се записва да учи дистанционно спортни науки, физическо възпитание и маркетинг. Мата никога не се е срамувал от любовта си към учението.

“Не мисля, че футболът и висшето образование са взаимно изключващи се неща. Концентриран съм върху моята кариера, но обичам да правя и други неща, като да уча например.”

Арсен Венгер

Венгер започва футболната си кариера като полузащитник в Мутциг през 1969 г. Той обаче е по-известен с треньорските си успехи. Венгер поема треньорския пост в английския Арсенал през 1996 г.

Днес той е най-дълго задържалия се на поста си треньор в английския футбол. Венгер има впечатляваща биография и извън света на футбола. Той има магистърска диплома по икономика от Страсбургския университет.

Заради работата си като треньор той е живял във Франция, Япония и Англия и има рядката привилегия да говори свободно седем езика.

Кларк Карлайл

Карлайл е завършил средното си образование с отлични оценки по 10 предмета. Той също така има диплома за спортен журналист от Университета на Стафърдшир. Карлайл играе футбол на най-високо ниво за Лийдс Юнайтед, Уотфорд, Бърнли и Нортхамптън Таун, преди да се откаже от спорта през 2013 г.

Бившият играч e считан за един от най-важните и интелигенти състезатели в играта в Англия. Той е бивш председател на Асоциацията на професионалните футболисти в страната.

Карлайл има сериозен принос за изкачването на Бърнли до Висшата лига за първи път от 33 години. Той е обявен за „Играч на мача“ в срещата срещу Шефийлд Юнайтед, с която Бърнли печели промоция за елита за сезон 2009-2010 г. През 2002 г. телевизионно предаване пък го определя като “Най-умният футболист във Великобритания“.

Карлайл участва в телевизионна дискусия по BBC през 2011 г., където споделя опасенията си по отношения на възраждащия се расизъм по терените. Впоследствие той стана ключов играч в кампания срещу расизма, а през 2012 г. имаше основна роля в група от футболисти, които се срещнаха с британския премиер, за да обсъдят расизма и хомофобията във футбола.

Глен Джонсън

Джонсън започва кариерата си в Уест Хям Юнайтед. Малко след това е даден под наем в Милуол, преди да осъществи трансфер за 6 млн. паунда в Челси през 2003 г. Впоследствие заиграва за Портсмут през 2007 г. и Ливърпул през 2009 г., преди да се озове в Стоук Сити.

Джонсън обича образованието и докато неговите колеги от английския национален отбор играят на Световното първенство през 2014 г., той заляга над учебниците в колежа.

Джонсън има диплома за висше образование по математика. “Бях добър по математика и в училище, но не мислех за нищо друго, освен за футбола”, споделя той през 2012 г.