Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че си е измислил част от фактите, които споделил по време на среща с канадския премиер Джъстин Трюдо, информира Washington Post.

Според Тръмп по време на срещата, той твърдял, че САЩ има търговски излишък с Канада, без да знае дали това е така, пише изданието, което се е сдобило с аудиозапис от събитие за набиране на средства, в което Тръмп участвал.

Ето какво е казал Тръмп:

"Приятен мъж, добре изглеждащ мъж, влиза и казва — 'Доналд, ние нямаме търговски дефицит.' Той е много горд, защото с всички останали държави, знаете, направо ни убиват."

"... И така, той е горд. Аз казвам, 'Грешиш, Джъстин, имате.' Дори не знаех. ... нямах никаква представа. Просто казах, 'Грешиш.' Знаете ли защо? Защото сме толкова глупави. … А аз мислех, че са умни. Казах му, 'Грешиш, Джъстин.' Той каза, 'Не, нямаме търговски дефицит.' Аз казах, 'Ами, в такъв случай, се чувствам различно, но не го вярвам.' Изпратих един от нашите хора, неговият човек и моят човек излязоха. Аз казах, 'Проверете, защото не мога да повярвам."

Както отбелязват от Washington Post, според Американското търговско представителство, страната всъщност има търговски излишък с Канада, която е съюзник на САЩ.

Тръмп редовно се оплаква от търговския дефицит на САЩ с икономики, като ЕС и Китай. Той също така е обвинявал тези икономики в това, че ограбват САЩ и вредят на американските работници.