Египет е древна страна с богати културни традиции и развита туристическа инфраструктура, която привлича посетители от цял ​​свят. Като една от най-старите съвременни страни в света, има толкова много невероятни места в Египет, че е трудно да направим списък с тях, но се постарахме.

Най-подходящото време за пътуване до Египет е в периода от началото на март до май и от септември до ноември, когато температурата на въздуха достига между 26 и 30 градуса, а температурата на водата рядко пада под 20 градуса.

Тогава е и активният туристически сезон, когато - привлечени от топлото и приятно време, най-много туристи се насочват към популярните морски курорти Хургада, Шарм ел Шейх, Ел Гуна, Сафага, Сома Бей или Макади Бей – за всеки вкус има по нещо. Всички курорти имат общо – лукс, тюркоазено море, подводни съкровища, удивителна храна и безспирен нощен живот.

Който и курорт да изберете за почивката си в страната на фараоните, няма да сгрешите, но със сигурност, ако искате да усетите магията на Египет, трябва да посетите и Кайро. Страната е перфектната дестинация, която позволява комбинация от дейности, съчетаващи култура, приключение и релаксация.

На територията на Египет са съсредоточени една трета от всички исторически паметници на древния свят. От всичките чудеса на античния свят, единственото, оцеляло до наши дни, са Египетските пирамиди. Безусловно, визитната картичка на страната си остават пирамидите и великият сфинкс в Гиза.

Статуята на легнал лъв с човешка глава трябва е един от най-известните паметници в света. Все още има много дебати за произхода му, а загадката, която го заобикаля, прави посещението тук още по-приятно.

Има едно място, което е събрало хилядолетия история, шедьоври на древното изкуство и разбира се… мумии, които доказват, че романтичните чудни легенди за Древен Египет са абсолютна и неопровержима истина. Това място е Египетският национален музей и е най-голямото в света хранилище на предмети от древноегипетското изкуство.

Колекцията му наброява около 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на Древен Египет. Египетският музей има най-голям брой антики в света. Тук можете да прекарате дни в лабиринта от реликви.

Разположен в Централен Египет, днес храмовият комплекс в Луксор е известен по света като "Най-големия музей на открито". Той е най-големият религиозен комплекс в света.

Намира се на 2 км североизточно от град Луксор. Бил е известен на древните египтяни като Ипет-Исут (най-святото място) и представлява град от храмове, построен преди 2000 години, който е бил посветен на божествата Амон, Мут и Консу.

Състои се от многобройни паметници, разпределени в 3 групи сгради, всяка оградена от стена. Зад входа, отбелязан с монументален портал, се откриват големия двор, а зад него хипостилната зала с множество колони. Приблизително 30 фараона са строили и доизграждали този комплекс, за да достигне сегашните си размери.

Първото посещение в Египет носи със себе си вълна от емоции. Задължително част от европееца в нас се обажда, отчитайки безпорядъка, който цари като цяло в Близкия изток.

Свикнали на подредените европейски градове с ясни правила, сиви паважи, монотонно движещи с хора, често неоткъсващи поглед от телефона, в един момент попадаме в шарен свят, пълен с всеъзможни звуци, миризми, стотици хора, щукащи се шумно из улиците, животни ( включително и камили), странни превозни средства, накичени сергии, цветни магазини, подаващи се от страничните улици древни руини на някой храм... с две думи – пълен хаос!

Но ако още не сте го установили – да, това е чарът на Египет! Една вълнуваща комбинация от всичко изброено, която привлича и омагьосва всеки посетител.

Египет е една от дестинациите, която задължително присъства в списъка на всеки пътешественик и надали има човек, който поне веднъж да не е мечтал да види едно от чудесата на древния свят.

Хургада е едно от най-популярните места за почивка в Египет и най-големият курорт на брега на Червено море. Тук се намират множество луксозни хотели, съвременни жилищни комплекси, развлекателни и шопинг центрове, както и благоустроена пешеходна зона. Гостите на курорта могат да се насладят както на прекрасния плажен отдих, така и да се потопят в чара на стария град.

По крайбрежието на север и на юг от Хургада са разположени и не по-малко известните курорти Ел Гуна, Сал Хашиш, Сафага, Макади бей и Сома бей. Всеки курорт е очарователен сам по себе си и предлага голямо разнообразие от хотелски комплекси и множество забавления.

Ако предпочитате да се насочите към популярния Синайски полуостров, то Шарм ел Шейх е вашето място за почивка. До преди няколко десетилетия той е бил малко рибарско селище, населено с бедуини. Днес е процъфтяващ модерен курорт, събиращ все по-голяма световна популярност.

Със своето отлично местоположение, заобиколен от планини, курортът е защитен от силни ветрове, а Суецкият и Акабският канал защитават залива от силни вълни и развиват отлични условия за дайвинг и шнорхелинг.

С цел привличане на все повече европейци, има изградени страхотни хотелски комплекси, предлагащи обширна територия с добре устроена инфраструктура, все повече стават хотелите, предлагащи познатия ни модерен лукс, но не липсват и хотели, залагащи на ориенталските нотки и египетски мотиви.

Като цяло, изборът от хотели е голям – от градски хотели 3* и 4*, до усамотени огромни комплекси и луксозни 5* хотели – в Египет всеки ще намери идеалното място за почивка. Хотелите са разположени на първа и втора линия спрямо морето, но тези, които не се директно на брега, задължително предлагат безплатни автобуси до плажа.

Много от хотелите предлагат атрактивни аквапаркове, за да посрещнат нуждите на пътуващите семейства с деца. Почти всички хотели в районите работят на системата „Всичко включено“- All Inclusive, както и предлагат разнообразие от допълнителни спортни и развлекателни услуги.

ALF LEILA WA LEILA 4 *

Намира се на 17 км от центъра на Хургада, на втора линия. Един от най-популярните четиризведни хотели в района, а също и най-продавания хотел на българския пазар.

На територията на хотела е разположен голям развлекателен комплекс „Хиляда и една нощ“, който е изграден като ориенталски дворец, както и музей на древноегипетското наследство. Красива територия, уютни стаи и отлично обслужване.

В непосредствена близост до хотела се намира и най-популярния в Хургада аквапарк – Jungle Aquapark.

ALBATROS WHITE BEACH RESORT 5 *

Хотелът е открит през 2016 г. и също е част от веригата Pickalbatros. Разположен на 7 км от центъра на Хургада, на брега на морето. Разположението му на пешеходната алея предразполага за дълги вечерни разходки.

Съвременен хотел с красива територия, множество забавления за деца и възрастни и прекрасен пясъчен плаж. Модерните стаи, доброто обслужване и отлична кухня ще ви накарат да се върнете отново.

Хотелът се намира в курорта Сал Хашиш на брега на Червено море. Пред хотела има красива крайбрежна алея, подходяща за разходки или каране на велосипед, която се простира по цялата дължина на курорта. Хотелът е един от най-популярните в района сред европейския пазар.

Предлага страхотна гледка към морето, красив плаж, зелена територия, модерено обзаведени стаи, разнообразие от ресторанти и развлекателни дейности. Отличен избор както за семеен отдих, така и за двойки и младежки компании.

ALBATROS AQUA PARK SHARM EL SHEIKH 5 *

Най-новият хотел от веригата Pickalbatros, открит през май 2017 г. Разположен на 19 км от летището, на 3 км от стария град в Шарм ел Шейх, на втора линия. Хотелът е проектиран в разкошен източен стил, с красива благоустроена територия и модерно обзаведени стаи.

На тертиторията на хотела има огромен аквапарк с 18 водни пързалки, 9 басейна, спа-център и множество спортни и развлекателни дейности за хора от всички възрасти.

RIXOS SEAGATE SHARM 5 *

Луксозен хотел от веригата Rixos, открит през 2015 г. Хотелът е разположен в залива Набк Бей, на 25 км от Стария град в Шарм ел Шейх, на 9 км от площад Сохо, на брега на морето. Луксозен хотел с красива, обширна и добре поддържана територия.

Архитектурата и дизайнът на сградите въплъщават последните постижения в модерния дизайн. Елегантно обзаведените стаи, развита инфраструктура и многобройните ресторанти са проектирани да задоволят и най-изискания вкус. Любителите на шнорхелинга и гмуркането ще бъдат очаровани и от красивия коралов риф към хотела, достъпен от 850-метров кей.

Египет несъмнено е в топ 3 на дестинациите за гмуркане и шнорхелинг. Разкошните коралови рифове, изключително разнообразната подводна флора и фауна и чисти води привличат любителите на тези спортове от цял свят. Едно от най-популярните места за гмуркане се намира само на 20 км западно от Шарм ел Шейх и това е националният парк Рас Мохамед.

Водите около полуострова се смятат за бижуто в короната на Червено море. Паркът се посещава ежегодно от повече от 50 000 посетители, привлечени от перспективата да видят някои от най-зрелищните екосистеми на коралови рифове в света. Повечето, ако не всички, от 1000 вида риба в Червено море могат да се видят във водите на парка.

Червено море е и отлично място за практикуване на „рек-дайвинг“. В района на Сафага на 30 метра дълбочина лежи потънал през 1991 г. ферибот. В района на Рас Мохамед се намира потъналият през 1941 г. 128 метров британски военен кораб SS Thistlegorm, който е корабокруширал през Втората световна война - според мнозина от дайвинг феновете, именно тук е едно от най-добрите места гмуркане в света!

Най-хубавата част на гмуркането в Египет е, че не е непременно нужно да влизате с лодка навътре в морето – от почти всеки хотел има кей, водещ до рифовете – дори и само с една маска и шнорхел можете да разкриете красотата и богатствата на Червено море.

Ако искате да се насладите на едно позитивно преживяване в Египет, то най-удобният и лесен начин за това е да го направите с организирана почивка от България. TEZ tour има местни офиси на територията в Египет и оперира вече повече от 15 години на eгипетския пазар.

Полетите до Египет, организирани от TEZ tour, са директни, което прави дестинацията още по-достъпна и удобна за българите. Добре е да знаете, че колкото по-отрано планирате екскурзията си, толкова по-евтино ще ви излезе тя. Предлагат се както програми за почивка в районите на Хургада и Шарм ел Шейх, така и комбинирани варианти с посещение на столицата Кайро.

Можете да разчитате на висококачествено обслужване на място от професионални екскурзоводи и хотелски гидове – от посрещането на летище до настаняването в хотела – те са винаги на разположение, грижейки се за комфорта и безкомпромисното качество на услугите.