Тузарските имоти в Манхатън в момента се продават с рекордни отстъпки, защото собствениците вече са изморени от чакане, а купувачите не са склонни да се разделят с исканите от тях космически суми, пише Bloomberg. Изданието цитира данни на имотната агенция Olshan Realty, според които обявените цени на жилищат за над 4 милиона долара са били намалени средно с 10% за първите 12 седмици на годината. Финалните цени, които ще станат ясни едва когато сделките бъдат приключени, вероятно ще са още по-ниски, смятат експертите.

"Повечето жилища с цена от над 4 милиона долара в крайна сметка се продават с 15-20% под първоначално обявените суми. Това са данни, които крещят с цяло гърло: "Пазарът е надценен!", казва президентът на Olshan Realty Дона Олшън.

По думите й пазарът в Манхатън в момента може да се похвали с много богат избор на луксозни имоти и дори най-заможните купувачи са чувствителни към цената. Те не са склонни да наддават на всяка цена и да харчат баснословни суми за мечтаното от тях жилище, както се случваше преди години. А продавачите, които успеят да осъзнаят тази нова реалност, имат по-голям шанс за успех, казав още Олшън.

Тази година се очаква на пазара в най-скъпия квартал на Ню Йорк да излязат нови 4600 жилища. Половината от тях ще се продават на цени от над 2400 долара за кв. фут (малко под 26 000 долара за кв. метър), прогнозират от имотния брокер Corcoran Sunshine Marketing Group. Те ще бъдат добавени към 3 323-те имота, останали на пазара от миналата година.

В първите седмици на тази година до 18 март са сключени 230 сделки с луксозни имоти в Манхатън, което е със 17% по-малко от същия период на 2017 година. Освен това обявите стоят средно по 466 дни преди да се намери купувач, което е най-дългият регистриран срок от 2012 година насам.

Едно от предложенията на Olshan Realty e градска къща със седем спални, която се намира на East 65th Street и е обявена за продажба през октомври миналата година на цена от 18 милиона долара. Впоследствие тя е намалена на два пъти до 14 милиона долара и в крайна сметка жилището с обща площ от 950 кв. м е продадено на 14 март тази година.

Най-мащабната сделка за миналата седмица пък е за апартамент от 590 кв. м в хотела Trump International, на адрес 1 Central Park West. Той е бил обявен за продажба за 40 милиона долара през май 2016 година. Цената е намалявана на няколко пъти в следващите месеци, за да се стигне до окончателно договорените с купувача 27,5 милиона.

"Най-големият проблем в момента е силното надценяване. Продавачите просто нямат реална представа колко струват имотите им", казва в заключение Дона Олшън.