В много държави има една стара поговорка, според която богатство се трупа и губи за три поколения.

С други думи, богатството рядко се запазва много след внуците. Данъци, разходи, размиване на богатството през децата и техните деца и неизбежният ефект на разглезването от наличието на толкова много пари в крайна сметка оказват своето влияние върху семейните богатства.

Фамилията Рокфелер обаче успява да пребори всичко това. Сега тя влиза в 17-ото си поколение със 170 наследника, но запазва значително състояние — то е възлизало на 11 млрд. долара през 2016 г., според Forbes. Това се случва 100 години след като Джон Д. Рокфелер става първият милиардер в САЩ, след като основава Standard Oil Company в края на 19-и век.

Още по-невероятното е, че семейството остава до голяма степен обединено, без публични скандали, междуособици, съдебни дела и трагедии, които обикновено съпътстват други заможни фамилии. В момента има 250 членове на фамилията, които са преки потомци на Джон Д. Рокфелер и Лаура Спелман Рокфелер.

Разбира се, семейство Рокфелер започва с огромно богатство, което помага през годините. Същото обаче може да се каже и за фамилиите Вандербилт, Карнеги и Астор, но в момента те не се раздават на милиарди както семейство Рокфелер. През май аукционната къща Christie's ще предложи на търг частната колекция на покойния Дейвид Рокфелер и Пеги Рокфелер, в която има предмети на изкуството и скъпоценности, като тя се очаква да бъде придобита за между 500 млн. долара и 1 млрд. долара. Набраните средства ще бъдат дарени за благотворителност. През живота си Дейвид Рокфелер е дарил над 1 млрд. долара.

И така, каква е тайната на фамилията Рокфелер?

В едно от редките си интервюта, Дейвид Рокфелер-младши, председател на Rockefeller & Co., споделя пред CNBC, че семейството е разработило система от ценности, традиции и институции, които са му помогнали да запази целостта и богатството си. Те са полезни за всяко семейство, опитващо се да отгледа деца, които имат добра ценностна система по отношение на парите, дори и семейството да не е богато.

Той посочва четири основни компонента.

Първият са редовните семейни събирания.

"Събираме се като фамилия два пъти в годината, като на едно място често сме по над 100 души за коледен обяд например," казва той. "Имаме нещо, което наричаме семеен форум. Когато навършиш 21 г., започваш да получаваш покани за тези срещи." На тях фамилията обсъжда посоката, в която се движи, проекти, нови членове и други семейни новини, свързани с кариери или важни събития. Важно е всички да се чувстват като част от семейството дори и да са се присъединили към него чрез брак.

Според Рокфелер също така е важно да се поддържа семейната история.

Семейство Рокфелер осъществява това отчасти чрез техните семейни имения, където се събират, за да си спомнят за миналото.

"Това са места, които са ни познати и които се предават от поколение на поколение," казва той. "Мога да се върна на мястото, където прадядо ми е живял преди повече от 100 години и да видя как е живял и как са живели неговият син и внуци."

Да нямаш вече семеен бизнес също е важно, казва Рокфелер. Много от споровете в други богати семейства са заради някакъв бизнес — кой трябва да го ръководи, как трябва да бъде ръководен и кой трябва да прибира печалбите.

Семейство Рокфелер не разполага със семеен бизнес, за който да възникват конфликти, от 1911 г., когато заради антимонополните закони Standard Oil е разделена от правителството на няколко публични компании. С този ход богатството на фамилията Рокфелер се трансформира от една огромна компания в множество публични компании. Всичко това, в комбинация с добре изготвени попечителски тръстове, улеснява предаването на акциите и финансовите активи на следващите поколения, без те да стават обект на сериозни битки.

"Богатството в нашето семейство, разбира се, идва от петролния бизнес на Standard Oil," казва Рокфелер. "Самият бизнес обаче не ни обединява, а има много фамилии, които бяха разделени от бизнеса. Мисля, че ние сме късметлии, че нямаме бизнес, който да ни разделя."

Нещото, което най-силно сплотява фамилията Рокфелер, са семейните ценности и по-конкретно филантропията. Техните различни семейни фондации, в това число Rockefeller Foundation, Rockefeller Brothers Fund и David Rockefeller Fund имат общи дарения за над 5 млрд. долара.

Членовете на семейството също така са насърчавани да участват във фондациите и да помагат в избирането на каузите, които да бъдат подкрепяни.

Дейвид Рокфелер-младши си спомня, че дарява още откакто получава първите си джобни пари на 10-годишна възраст. Той получавал джобните си в неделя и дарявал част от тях на църквата или за друга кауза.