Лава в бутилка: 8 вулканични вина, които трябва да опитате
Отглеждането на лозя върху изпепелените склонове на действащ вулкан, бълващ дим, огън и лава, може би е най-екстремната граница, която винената култура може да достигне. Рискът обаче си струва - вулканичните вина в момента са най-големият хит сред сомелиерите, пише Bloomberg.
2018 се очертава като годината на любителите на вулканичните алкохолни изкушения. В края на март в Ню Йорк се проведе първата Международна конференция на вулканичните вина. Въпросът е защо около тях се вдига толкова много шум?
Оказва се, че еуфорията в случая не е просто маркетингов трик. Вулканичните почви заемат само 1% от световната суша, но делът им в лозовите насаждения е доста по-висок.
Едни от най-популярните дестинации са гръцкият остров Санторини, склоновете на Етна в Сицилия и Канарските острови. Износът на вина от тези региони бележи ръст от 40% през 2017 г.
Вулканичните почви са специфични с това, че успяват да запазят характерните местни сортове, които не са разпространени навсякъде, както "универсалните" шардоне и каберне, например. В натрупваните с хилядолетия слоеве пепел, базалт и пемза могат да виреят много малко микроорганизми, което важи и за филоксерата - дребното насекомо, което през XIX век унищожава повечето насаждения в Европа.
На Канарските острови обаче този вредител го няма, затова там се запазват типичните местни сортове, като листан негро, които придават на виното характерния "див" привкус.
Различните вулканични почви - лава, пемза, пепел, базалт и др. - притежават различни свойства, които се отразяват и на качествата на виното. Всички те обаче се характеризират с висока киселинност и комплексни аромати. Освен това този тип почва задържа много повече вода, което допринася за типичната свежест на тези сортове.
В крайна сметка обаче, атрактивността на вулканичните вина се дължи до голяма степен и на романтиката, която огнената стихия предизвиква във въображението.
Ето осем култови дестинации, където лозята се отглеждат върху активни, спящи или отдавна угаснали вулкани от различни места по света:
1. Санторини, Гърция
Популярната туристическа дестинация в Егейско море произвежда някои от най-добрите вулканични вина в света. Сомелиерите препоръчват бутилка Hatzidakis Assyrtiko, реколта 2016, с цена от 24 долара.
Характеризира се с интензивен, цитрусов аромат и дълбока минерализация. Това е едно от най-добрите бели вина на Санторини, което се произвежда изцяло от местни сортове грозде.
2. Етна, Сицилия
Заедно със Санторини, Етна, който е най-високият действащ вулкан в Европа, е сред най-популярните винени дестинации. Почвите там варират от базалтови камъчета и пемза до черна пепел.
Бутилката, която специалистите препоръчват, е Biondi Etna Rosso Outis, реколта 2014. Цената й е 34 долара, а вкусът е елелегантна комбинация от нерело маскалезе и нерело капучо от югоизточните склонове на вулкана.
3. Сомло, Унгария
Унгарските вулкани отдавна не са активни, но изригванията им отпреди хилядолетия са формирали специфични базалтови почви в някои части на страната. Сомло е кратер на угаснал вулкан, който сред местните е известен и като "забравената шапка на Господ". В подножието му се произвеждат едни от най-добрите бели вина в Европа.
Изборът на сомелиерите е Somloi Apatsagi Pince Juhfark Somlo, реколта 2015 г., с цена от 29 долара. Вкусът на виното е богат, с пушен и пикантен аромат. Произвежда се от почти изчезнал сорт грозде - юфарк, който се отглежда само в Сомло и някои региони на Словакия.
4. Азорски острови, Португалия
Вулканичният архипелаг се намира в Атлантическия океан на около 1600 километра от португалската столица Лисабон. Повечето лозови насаждения са на о-в Пико и са разположени върху разпръснати масиви от черен базалтов камък.
Бутилка от култовото Arinto dos Açores на Azores Wine Company струва около 58 щатски долара и се произвежда от белия сорт аринто. Виното е характерно със свежия си солен привкус и интензивната си киселинност. Според сомелиерите върви идеално с риба на скара.
5. Канарски острови, Испания
Архипелагът на Канарските острови се намира на стотина километра западно от бреговете на Мароко, но е испанска територия. Най-високият вулкан, със своите 3 718 метра, е Тейде на остров Тенерифе. Част от лозята там се отглеждат в процепите, образувани от стичащата се лава, а други - в малки кратери от черен базалт.
Envinate Benje Tinto е култово червено вино, произведено от сорта листан прието, който се отглежда в подножието на вулкана. Бутилка от реколта 2016 се продава за 28 долара и се характеризира със свежи нотки на червени плодове, пикантен пипер и цветни аромати.
6. Кампания, Италия
Регионът Кампания в Южна Италия е дом на един от най-опасните вулкани в света - Везувий. Последното му изригване е от 1944 г., а пепелта и пемзата формират почвите на Ирпиния, намираща се на около 30 километра от вулкана.
Сомелиерите препоръчват Mastroberardino Naturalis Historia Taurasi, произведено от характерния местен сорт алианико. Бутилката от реколта 2009 е с цена от 90 долара.
7. Соаве, Италия
Сортът гарганега, който се отглежда върху древните вулканични почви в региона на Соаве, е основа за тежките, богати бели вина от региона, характерни със своя минерален привкус. Класическият пример, препоръчван от експертите, е Soave Classico Monte Carbonare, реколта 2015, с цена от 25 долара за бутилка.
8. Окръг Лейк, Калифорния
Последното изгриване на вулкана Конокти в Калифорния е отпреди 11 000 години. Наследство от него са богатите на обсидиан и базалт почви в района на север от Мендосино.
Бутилка червено Obsidian Ridge Estate Cabernet Sauvignon от реколта 2014 се продава за около 30 долара и се характеризира с много танин и удивителна минерализация, олицетворяващи твърдия характер на всички сортове от региона.