Първият модерен киносалон в Саудитска Арабия ще отвори врати на 18 април в столицата Риад, съобщава Ройтерс. Правителството има сключен договор с AMC Entertainment Holdings за откриването на общо 40 киносалона в цялата страна през следващите пет години.

Стъпката слага край на 35-годишната забрана на частните кина в държавата на шейховете. Нещо повече - новите салони няма да бъдат разделени на "мъжки" и "женски", каквито са повечето обществени места и заведения в кралството, а премиерната прожекция ще бъде екшън продукцията на Marvel "Черната пантера".

Киното е разположено във финансовия квартал "Крал Абдула" в сграда, която първоначално е била проектирана като концертна зала. Изпълнителният директор на AMC Адам Арон разкрива, че новият салон ще разполага с 500 кожени седалки, място за оркестър, балкон и дори бани, облицовани с мрамор. До лятото ще бъдат добавени още два екрана с прилежащите зали за прожекции.

Последните киносалони в Саудитска Арабия затварят врати още през 70-те години на миналия век под натиска на консервативното духовенство, което по това време печели позиции в целия регион на Близкия изток. През 2017 г. обаче Риад заяви намеренията си да премахне десетилетното "ембарго" като част от амбициозната си програма за икономически и социални реформи.

Зад нея застава лично престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който в момента е на обиколка в Съединените щати и подготвя инвестиционни проекти, целящи разширяване на саудитската икономика и намаляване на нейната зависимост от петролните залежи.

Любопитното е, че гражданите на кралството са активни консуматори на западните култура и медии. Въпреки официалната забрана, много от холивудските продукции се гледат в домашни условия и свободно се коментират.

С население от 32 милиона души, повечето от които са на възраст под 30 години, Саудитска Арабия се надява да предизвика истинска кино революция. Правителството планира изграждането на 350 киносалона с над 2 500 екрана до 2030 г. Прогнозите за потенциалните приходи от продажба на билети надхвърлят 1 милиард долара годишно.

"Възстановяването на киноиндустрията ще има сериозен икономически ефект. То ще увеличи разходите на домакинствата за култура, но в същото време ще създаде и много нови работни места", се казва в изявление на министъра на културата и информацията в кралството Ауад Алауад.

Партньор на AMC Entertainment Holdings в проекта за изграждането на новите киносалони е суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Междувременно обаче и други играчи в киноиндустрията имат интерес да се включат в културната програма на страната, ако получат такава възможност, заявява пред Ройтерс президентът на Американската асоциация на собствениците на киносалони Джон Фитиан.

Той вече се е срещал с представители на саудитското правителство, с които е обсъдил какви продукции биха били подходящи за местния пазар. По думите му има голяма вероятност холивудските продукции да бъдат разрешени за излъчване, макар и след определена редакторска намеса.

"Холивуд вече има опит с адаптациите на много филми за близкоизточните пазари, като Кувейт и Дубай, които също са чувствителни на определени теми. Според мен много от филмите, излъчвани там, ще могат да се прожектират без проблеми и в Саудитска Арабия", казва Адам Арон от AMC.

Културната реформа в кралството обаче съвсем не се ограничава до киноиндустрията. Six Flags Entertainment обявиха плановете си за изграждане на тематичен увеселителен план в партньорство с държавни инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Cirque du Soleil пък подготвя първото си цирково изпълнение в страната, което ще се състои на 23 септември тази година. Disney on Ice също подготвя шоу в Саудитска Арабия по-късно през годината.

Накратко - реформата е в ход. Остава да видим как всички тези "премиери" ще бъдат посрещнати от консервативното арабско общество.