Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Ударите са нанесени в интервала между 3:42 часа и 5:10 часа българско време. Според сирийското военно командване до този момент няма данни за човешки жертви.

Президентът на САЩ обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия. Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Той каза още, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

НАТО подкрепя прецизните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в комюнике, публикувано тази сутрин в Брюксел и цитирано от Франс прес. По думите му тези действия ще ограничат способността на режима да извършва други атаки с химически оръжия срещу народа на Сирия.

Британският премиер Тереза Мей потвърди, че е наредила нанасянето на координирани и високоточни удари за намаляване на капацитета на сирийския режим за производство на химически оръжия и възпиране на употребата им, предаде Ройтерс. Мей увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима.

Мей заяви, че решението за употреба на сила не е било взето с лека ръка. "Направих това, защото смятам, че тези действия са в националния интерес на Великобритания. Не можем да допуснем използването на химически оръжия да се нормализира - в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било другаде по света", каза тя.

Според свидетели, цитирани от Ройтерс, е ударен столичният квартал Барзах, където има научноизследователски обект. Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени и няколко сирийски военни бази в Дамаск.

Сирийското правителство заяви след атаката, че противовъздушната отбрана на страната е отговорила на въздушното нападение, воедно от САЩ. Дамаск го определи като "нарушение на международното право".

През последните дни сирийските власти са евакуирали техниката и военнослужещите от обектите, които бяха ударени от САЩ, Великобритания и Франция, съобщава телевизия "Ал Арабия", цитирайки високопоставен представител на регионален съюз, който подкрепя сирийския президент Башар Асад. Според съюзника на Асад при операцията са били изстреляни около 30 ракети, а една трета от тях са били прехванати.

Според сирийски военни източници пък са били прехванати 20 ракети, изстреляни по района на Касва, южно от Дамаск. Сирийската държавна агенция САНА заяви, че противовъздушната отбрана е прехванала всички ракети, изстреляни по цели в провинция Хомс. Летището на Дамаск не е било сред целите на ракетните удари. Според САНА основните цели са били обекти в предградия на Дамаск и позиции на ПВО.

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че западните въздушни удари по Сирия са били насочени по военното летище Мезза в предградие на Дамаск и база за противовъздушна отбрана в района на планината Касюн, както и по 41-а бригада на силите за специално предназначение и 105-а бригада на Републиканската гвардия. Според телевизията са ударени общо девет цели в Дамаск, негови предградия и други райони на Сирия.

Държавната агенция САНА обаче отрече тази информация и заяви, че "враждебните медии се опитват да преувеличат мащабите на тристранната агресия, която е крещящо нарушение на международното право и е осъдена на провал".

Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще, предава ТАСС.

„Зад тези действия стоят тези, които претендират за морално лидерство на този свят, заявяват за своята изключителност. Трябва да бъдат наистина изключителни, за да може в момента, когато Сирия получи шанс за мирно бъдеще, да й обстрелват столицата“, каза тя и допълни, че западните медии също са отговорни за ударите.

„Белият дом заяви, че увереността в химическата атака е основана на публикации в медиите, съобщения за симптомите на пострадалите, видео и фото материали, а също така от заслужаваща доверие информация“, отбеляза Захарова. По думите й, след подобни заявления, американските медии и тези в останалите държави трябва да осъзнаят своята отговорност за случилото се.

Командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд съобщи, че САЩ са се свързали с Русия, но не са съобщили за целите на въздушните удари по Сирия, пише The Hill.

„Специфично избрахме тези цели, за да намалим риска руски сили да бъдат замесени и ние използвахме нашите обичайни канали за деескалация, за да уредим въпросите с въздушните пространства. Не сме се координирали с Русия по ударите, нито пък сме ги уведомявали предварително“, заяви ген. Дънфорд.

„Единствената комуникация бе свързана с нормалната деконфликтизация във въздушното пространство – процедурите, отнасящи се за нашите операции в Сирия. Не сме координирали цели и не сме извършвали планиране заедно с Русия“, допълни той.

Последна редакция в 11:03 ч.